Happy Birthday Wanieys Qalief

51 comments


Untuk Mama Qalief...........
HAPPY BIRTHDAY
Semoga panjang umur.....
Dimurahkan rezeki...
Berbahagia bersama keluarga tersayang.......
Dan
Semoga segala apa yg diimpikan 
dimakbulkan oleh ALLAH swt......



Read More

MAAF...

35 comments
Salam semua....
MAAF....
Lama menyepikan diri...
Alhamdulillah kini aku kembali....
Hanya perkataan MAAF saja yg mampu sy berikan...
Maaf sekali lagi... sbb belum berkesempatan membalas kunjungan rakan2...
Insya Allah sy akan berusaha membalas kunjungan anda...


Read More

Tabahlah... Buat Saudara Ku...

68 comments
Bila bertuhan kan IBLIS...
Hati menjadi HITAM....
Tak takut DOSA...
Tak takut MATI...
Tak takut PEMBALASAN...
Apa yang dibuat semuanya untuk KEPUASAN HATI...
Ingat diri HIDUP SELAMA nya...
Macam AJAL tak kan menjemput...

Iblis bertopeng manusia ni....
Tersenyum gembira...
Bila matlamat jahat tercapai....
Tersenyum gembira...
Bila melihat kedukaan yang di cipta...
Duka untuk insan yg tak bersalah...
Duka yg meruntuh jiwa...

Sampai nya hati mereka....
Menitis air mata ini...
Runtuh rasa hati ini...
Aku cuma mampu memberi dorongan...
Memberi kata semangat...
Kuatkan hati...
Kuatkan iman..
Kuatkan semangat...
Tabahlah....
Bersabarlah...

Semoga Allah memberi pembalasan yg setimpal dgn perbuatan mereka...
Berdoalah... doa insan teraniaya pasti ALLAH makbulkan..

Read More

Salam Jumaat # Cinta Ku Pada MU

41 comments


Setitis air hujan itu jatuh kelautan yg luas 
iaitu dunia yg penuh dgn cinta dan aku ada diantaranya..
kini setitis air hujan itu kini menjadi ombak yg besar dilautan itu...
aku tidak mengatakan cinta ku padanya begitu besar saat ini...
kerana aku takut mengalahkan cintaku kepada yg menciptakan aku.

Allah maha segala galanya..
dia lebih mengetahui lebih dari aku sendiri diatas sejadah kasihmu ku persembahkan diri ..
ku menadah tangan kekiblatmu...
aku bermohon penuh dgn keikhlasan...
cintamu sentiasa berpadu dihatiku 
memberi aku petunjuk dan hidayahmu 
hati yg gersang kini terisi dgn kalimahmu dan zikir zikir mu 
dgn lambaian kasih sayang mu.dgn cintaku penuh harapanku.
Read More

JOM JADI GENG BUI

24 comments

p/s : kmk sik mok lepaskan peluang tok... kmk join lagik... hehehe

Nak Join KLIK BANNER
Tarikh tutup : 30 Oktober 2012
Jam : 11.59 malam
Read More

Terima Kasih GSF

45 comments
Enrty ni KHAS untuk GSF....
Seronok sangat.... akhirnya secara rasmi aku...
Tersenarai dlm GROUP SEGAR FOLLOWER 
atau singkatannya GSF....

Pengasas GSF ni ialah MAMA ARINA...
Comel org nya...
Tengok header dia cantikkan...

Bunga hati mama

Terima kasih kepada ahli2 GSF yg sudi mencalonkan sy...
Insya-Allah sy akan berusaha sebaik mungkin dan...
Berusaha untuk sentiasa segar dalam group ni....
Read More

Salam Jumaat # BerSABAR

38 comments


‎"Sekiranya ada yang memburuk-burukkan kamu, maka berdiamlah diri.. Usah melenting kerana dia akan mendapat balasan dari ALLAH & apa yang dikatakannya itu boleh mengundang fitnah, maka ia adalah BERDOSA BESAR.. Biar buruk di mata manusia tetapi jangan buruk di sisi ALLAH TA'ALA...."

~Jangan berhenti berSABAR kerana akan ada keindahan di sebalik itu semua... InsyaAllah~

Sumber : FB : CINTA ALLAH CINTA ABADI
Read More

Tutorial : Private Entry (Password)

32 comments
Blogspot sahaja...

Ada sesetengah entry ni... kita tak nak kongsi dgn semua org...
Kita hanya nak kongsikan dengan individu tertentu je kan....


Langkah PERTAMA :

Pergi pada Layout.... Edit HTML dan letak code....

<script type="text/javascript" src="http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/jsencryption.js"></script>

 di bawah <head> atau di atas </head>

SAVE...

#setiap kali tukar template baru... korang kena masukkan semula ye...

Langkah KEDUA :

Pergi ke laman WEB ni : KLIK SINI

Key : masukkan kata laluan korang atau password atau kata kunci

Plain Text : tulis entry korang seperti biasa...

Klik Encrypt untuk mendapat code...

Copy code yang terdapat dalam kotak HTML Code

Langkah KETIGA :

Pergi ke blog korang...

CREATE NEW ENTRY

Pastikan entry dlm HTML


Paste kan Code tadi...

Kemudian Publish seperti biasa...

p/s : lepas ni mungkin ada entry aku yg private... dan org tertentu je yg aku bagi kata laluan... hehehe
Contoh di bawah ni : korang klik Show encryted text : kata laluan  masz sidek
selamat mencuba


Read More

Salam Jumaat # Hebatnya Hati

37 comments

Hati ini Allah berikan untuk kita

HEBATNYA HATI boleh BERBICARA tanpa SUARA
HEBATNYA HATI mampu MENANGIS tanpa AIR MATA

Tapu jangan lupa HEBATNYA HATI juga boleh MENGHANCURKAN IMAN kita
Kerana LEMAHNYA HATI itu mampu DI REBAHKAN dengan bisikan suara NAFSU

SUBHANALLAH...

JAGALAH HATI kita dengan SEBAIK-BAIKNYA
Di pandu dengan KEIMANAN... kekal BAHAGIA
Di pimpin HAWA NAFSU... mengundang DERITA..

~Sumber # FB~
Read More

Detik Yang Mencemaskan

46 comments
Read More

Dia Nyanyi Untuk Ku... :)

48 comments
Read More

cjj

30 comments
Read More

Review # Eyfa Latieyfa & Ciksuzlin

25 comments
ENTRY MELEKAT DARI 6 September - 12 September2012...

Semalam aku tak sempat nak buat entry promote untuk 2 peneka yg bertuah ni...
Maaf yer... hari ni baru berkesempatan nak buat...

Peneka yg pertama yg cepat dan tepat ialah
Eyfa Latieyfa pemilik blog 'Critera' eyfa latieyfa
Seputih Harapan Kudambakan Memagari Rindu Yang Membiru- eyfa latieyfa
Chenta Eyfa Latieyfa

Dan yg kedua ciksuzlin pemilik blog monolog dalam
Ni aku copy dr pemilik blog.... hehehe...;p
"Salam. Hi. Saya #ciksuzlin. Pharmacist-to-be. This is my personal blog. My blog is all about my life, my journey through it, rants and raving, what I see, hear, feel or taste.Bookworm.Girl of Nature. Feel free toEXCHANGE your LINK with me,TQ"


monolog.dalam

Terjah lah blog mereka ni... KLIK jer Gambar kat atas...

p/s : maaf yer... aku tak berapa pandai nak review2 ni... mungkin nampak simple sangat...
Read More

Semoga Tabah dan Cepat Sembuh Kak...

29 comments
Maaf yer kawan2...
Mungkin ada yg tertunggu2 entry terbaru...
(ada ke yg tunggu... heheheh)
Slps 4 hari tak update...
Mood pun masih suam2 jer...

Semalam bukannye aku tak nak update...
Tapi semalam macam2 yg berlaku...
Walaupun bukan aku yg melalui saat getir tu...
Dan aku sekadar mendengarnya...
Tapi kesannye... hati aku tak tenang...

Masalah ni menimpa kenalan rapat kepada aku dan adik aku...
Dia tak sedar diri dan di masukkan ke wad icu...
Masalah yg datang pada dia bertimpa2...
Di tambah lagi dgn kesihatan dia yg kurang sihat...
Aku nak cerita lebih pun tak boleh...

Cuma doa jer yg aku pinta...
Semoga dia tabah, cekal...
Cepat sembuh... Di kurniakan kesihatan yg baik...
Di panjangkan usia....


p/s : terima kasih nur atas keprihatinan dan ambil berat... sangat menghargainya...
Read More

Kau Pilih Hatiku & Hacker

32 comments
Untuk entry Kau Pilih Hatiku... sebelum ni...
Ada yg tanya Lagu ke atau aku karang sendiri???
Kalau korang nak tahu...
Tu LIRIK LAGU....
Kalau aku mengarang sendiri... tak de puitisnye...
Tajuk lagu tu... Kau Pilih Hatiku
Nyanyian Ussy & Andhika Pratama
Kalau nak dengar lagu tu..
Korang g lah youtube...
Lagu ni selalu main kat Tv
Dah jadi tema Samarinda : Saiful Nita...

__________________________________________________________

Korang kenal tak blogger Ayut....
Aku pergi blog dia...
Ni yg jadi...
Blog dia kena Hack oleh Hacked By LowSec Crew
Sedih tau bila tahu ada org buat kerja macam ni... ;'(


p/s : pulang lah semula blog tu kat ayut...
Read More

Kad Raya 2012 # Deqla & Aima

17 comments
Alhamdulillah... semalam aku balik kerja...
Kakak aku kata ada kad untuk aku...
Cepat jer aku nak tengok....
Rupanya kad raya dari Deqla dan Diari Aima

 Kad ni dari Deqla...
Memang rajin Deqla ni...
Gunting dan tampal...
 ________________________________________________________________

 Kad ni pulak dari Diari Aima...
Siap ada pantun lagi...

Kalau ada jarum yg patah,
Jangan simpan di dalam hati,
Kalau ada silap dan salah,
Jangan simpan di dalam hati...

Kepada Deqla dan Diari Aima...
Terima kasih banyak2...
Sudi kirimkan kad raya untuk saya....
Read More

Ku Pilih Hatimu

26 comments
Sengaja tepek gambar sendiri....


Ku pilih hatimu
Tak ada ku ragu
Mencintamu... adalah hal yang terindah
Dalam hidup ku ohh... sayang...
Kau detak jantung hatiku...

Setiap nafasku
Hembuskan namamu
Sumpah mati
Hati ingin memilih mu
Dalam hidup ku.. ohh sayang..
Kau segalanya untukku...

Jangan lah jangan 
Kau sakiti cinta ini 
Sampai nanti
Di saat ragaku
Sudah tidak bernyawa lagi
Kan menutup mata ini
Untuk yang terakhir

Tolonglah jangan 
Kau sakiti hati ini
Sampai nanti
Di saat nafasku sudah
Tidak berhembus lagi
Kerna sungguh cinta ini..
Cinta sampai mati...

p/s : melayan mood jiwang...
Read More

Jawapan # Wajah... Tajamkan Minda...

24 comments
Semalam aku ada buat entry...
Dan ini jawapannya...

Ada 10 Wajah....

Tahniah kepada yg meneka dengan cepat dan betul...
Ni senarai yg meneka dengan betul....

Chenta Eyfa Latieyfa
#ciksuzlin
lelamaisara
Queenie
Kesuma Angkasa
Haryati Faizal
Chic Na
Mieya Atiera
aisya
boni kacak
izz iizza
rAIHan
Tinta Lana
AmirFX
Cik Aini
Gen2Merah
azievee

Dan insya-Allah petang nanti... aku akan review blog 2 yg terpantas iaitu
Chenta Eyfa Latieyfa & #ciksuzlin dalam satu entry...
Dan kepada yg lain... terima kasih kerana sudi meneka...
lain kali aku buat lagi... :D
Read More

Wajah... Tajamkan Minda...

29 comments
Alhamdulillah...
Emosi aku hari ni lebih baik dari semalam...
Dan terima kasih atas perhatian korang...
Sangat terharu....


Gambar kat atas ni....
Aku nak korang teka berapa wajah yg ada dalam pokok tu...
Sesiapa yg dapat teka dengan betul....
(siapa cepat dan tepat) - 2 yg betul
Aku akan promote blog dia...
"Entry melekat selama 1 minggu"
Buat masa ni.... tu jer yg aku mampu...
Tempoh meneka sehingga esok 5 Sept 2012 jam 12 tengah hari...
Read More

Hati Ini....

32 comments

Sekarang ni hati aku mudah sangat tersentuh...
Kalau tengok drama ke... iklan ke..
Atau baca novel...
Tu perkara biasa bagi aku...
Bila mata aku keluarkan air mata...

Tapi semenjak dua menjak ni...
Lain pula rasanye...
Aku rasa nak menangis...
Tp aku tak tahu sbb apa...

Kadang2 bila dengar lagu sedih atau jiwang pun...
Hati tersentuh dab rasa nak menangis...
Bila dok sorang2...
Rasa nak termenung pulak..
Mood hari ni pun.. ke laut...

YA ALLAH KAU TABAHKAN LAH HATIKU... YA ALLAH...
KUATKAN SEMANGATKU YA ALLAH...
KAU TEGUHKAN HATI DAN IMAN KU YA ALLAH...
JAUHKAN AKU DARI PEMIKIRAN YG TAK ELOK DAN NEGATIF YA ALLAH...
AKU BERSERAH SEGALANYA KEPADA MU YA ALLAH...
LINDUNGILAH HAMBAMU INI YA ALLAH...
Read More

Laksa Sarawak

32 comments
Kali ni aku nak kongsi cara buat Laksa Sarawak...
Petang Raya Pertama mak aku buat sikit Mee Laksa...
Raya Kedua... Buat lagi laksa... Adik2 pak aku datang dari Sri Aman...
Diorang teringin nak makan Laksa...
Lepas tu... Raya ke Enam.. hari Jumaat.... Buat lagi Laksa....
Dan mak aku dah merancang....
Insya-Allah... Raya Haji nanti nak buat lagi Laksa...
Jemput saudara2... eratkan lagi ikatan kekeluargaan...

Laksa Sarawak Stail Mak Sadiah....
Sadiah tu nama mak aku yer...
Takut korang tertanya2... siapa Sadiah....
Ni antara dua jenis laksa yg mak aku guna utk buat laksa...
Bila di gabung... tak sangka... sedap pula...
Laksa Cap Burung Bayan dan Laksa hasil buatan Hj Manan...
Kalau tak silap... dlm setiap pek Laksa Hj Manan tu... ada cara membuat jugak...
Senang utk sesiapa yg pertama kali nak buat...

Imej Laksa pinjam dr Google....
Ini cara mak aku buat laksa yer...

Bhn:
Sambal Laksa, Mee Bihon, Ayam,
Udang, Telur, Limau Kasturi, Daun sup,
Santan.
Bawang merah, putih, serai dan halia (Blanderkan kalau malas nak tumbuk)

Cara2:
Rebus Ayam sampai masak....
Angkat ayam... dan carik2kan ayam...
Air rebusan ayam tadi... gunakan pula untuk rebus udang...
Kemudian, bila masak... angkat udang...
Jangan di buang air... Biarkan saja dan kecilkan api....

Cara nak buat sambal laksa pula...
Panaskan sedikit minyak dlm kuali... masukkan bawang merah, putih, serai dan halia...
Tumis sampai masak... Kemudian masukkan sambal laksa...
Kacau... kacau.. kacau....
Bila dah mendidih tutupkan api...

Masukkan sambal laksa ke dalam air rebusan...
Gaul rata... biarkan mendidih sekejap...
Lepas tu masukkan santan...
Kuah sambal ni akan nampak pekat...
So sila tambah air...

Sementara menunggu sambal mendidih...
Goreng kan telur... kemudian hiring nipis2...
Daun sup pun... hiris nipis...
Taugeh dan mee di celup...


Cara penyedian...
Ambil sedikit mee Bihon...
Letak taugeh, ayam yg di carik, telur yg di potong nipis,
letak udang, tabur daun sup...
Kemudian sendukkan Kuah laksa...
Perahkan Limau kasturi...


Sesiapa yg suka pedas bolehlah tambah sambal belacan...
Cili kering + Belacan = Blander jer... senang...
Sebelum masuk belacan, belacan tu bakarkan sekejap...

Ada yg kata... kalau tak letak sambal belacan bukan laksa Serawak namanye...
Tp aku takkan letak sambal belacan sbb aku tak tahan pedas...
Dan bagi aku... Kuah laksa ni ada rasa pedas dia sendiri...

p/s : waktu membuat tu mak aku main anggar jer...
sebab tu aku tak tahu nak letak kuantiti bahan2...
Ikut sesedap rasa jer...

***Hari Ni Cuti Hari Kemerdekaan... Dan Entry Ni Auto-Publish***

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE-55
Read More

Syawal 2012 # Bahagian KeLima

22 comments
Bahagian ke 5 ni...
Nak tunjuk gambar2 kucing kat korang...
Kita sibuk beraya... Kucing pun sama gak...
Asal tengok kita makan kek raya... dia pun nak jugak...
Itulah kucing kat umah aku...

Ni dia... org sibuk berkemas nak raya... diorang sibuk nak minta makan...
Yg Kucing hitam tu bukan kitorang punya... 

Bila dah di kemas... tempat ni jadi tempat diorang melepak pulak... Bertuah punya kucing... ;p

Ni kucing kat rumah Bf kak aku... 

Kucing 2 ekok ni... kucing jiran...

Aku pun tak nak lepas peluang bergambar...

Datin Combi.... hehehe... combi duduk jer... bila kena hias...

Combi tak kisah.... hahahaha...

Ni anak Combi...


***ESOK CUTI... BW AKAN DI SAMBUNG PD HARI ISNIN***

***SELAMAT BERCUTI DAN SELAMAT MENYAMBUT KEMERDEKAAN YANG KE  55 ***
Read More

Drama : Adam & Hawa

12 comments
Drama ni di mainkan pada hari Isnin - Khamis... Jam 10 mlm yer...
Episod sebanyak 80... Di Astro Mustika, 134

Adam & Hawa
Dari Novel diadaptasikan ke Drama...
Novel ni... merupakan salah satu novel kegemaran aku...
Aku baru jer selesai tengok episod 1 - 3....
Sangat2lah berpuas hati...
Drama ni di mainkan di channel Astro Mustika...
Dan rumah aku tak de channel ni...
So aku tengok drama ni kat SINI dan SINI...
Kalau korang nak tengok... silalah Klik link kat atas yer...

Cover Novel : Lama & Baru

Sinopsis Novel

AIN HAWANI, zaman solonya ternoktah pada usia remaja. Hanya kerana silap perhitungan, timbul prasangka buruk, menyebabkan dia dan Adam Mukhriz terjerat. Rayuannya tidak dipedulikan. Lelaki itu pula diam membisu, seolah-olah benar apa yang berlaku. Akhirnya, ijab kabul antara mereka terlafaz dalam paksa dan tanpa rela.

Sayangnya, hubungan suami isteri ini hanya tertulis di atas kertas sahaja. Ain yang kecewa, pergi jauh mencari harga diri. Adam yang ditinggalkan, menghitung hari-hari nan sepi. Setiap saat rindunya terus melimpah. Namun Ain tidak pernah berpaling melihat cinta yang mekar di hatinya. Ah... Adam pasrah! Semua itu salahnya kerana tidak berani memaknakan kata-kata.

Setelah lapan tahun pergi dan menanti, Ain dan Adam dipertemukan di depan pintu Majidilharam. Bagi Adam, kebetulan ini memang didoakan sekian lama. Ain pula terus membenci dan menganggap ikatan mereka sudah terputus. Hanya lafaz Adam yang ditunggu.

Tapi tegarkah Ain? Sejak pertemuan itu, hati Ain berbolak-balik. Nafasnya bagai berombak, perasaannya jadi gementar dan hidupnya sudah tidak keruan hanya kerana Adam. Benarkah dalam hati ada cinta? Tapi keegoannya cuba menidakkan. Ingin diluah, mulut tak terkata. Ingin disimpan hati tak tertanggung. Bagi Adam, dia tetap menanti Hawanya biarpun lapan tahun lagi...
Read More

Hanif Idrus Segmen Menerjah

57 comments
hanifidrus

Jom Join segmen ni...
Segmen ni bermula 27 Ogos sehingga 30 September...
Mula2 aku ingatkan hari ni last segmen..
Bila tengok betul2... masih ada masa lagi...

Mangsa TAG kali ni...
Korang... korang... dan korang yg sudi nak Join...
KLIK BANNER yer kalau nak join... :D
Read More

Syawal 2012 # Bahagian KeEmpat

20 comments
Bahagian ke Empat ni...
Aku nak bagi tahu...
KENAPA TEMA TAHUN NI PUTIH????

Ok sebelum tu...
Aku nak kasi korang muntah hijau... hehehe
Aku nak letak lagi gambar, gambar dan gambar...
Gambar ni di ambil sebelum di photoshoot oleh Pak Cik Mahadi...

Mak & Pak... Ni belum siap betul2...
Tengok Pak aku... belum bersampin dan bersongkok...

Gambar sendiri wajib ada k...

Ni berangan nak bergambar ala2 Charlie's Angel versi bertudung.... ;p

Kalau bertiga wajib tangkap gambar jugak...

Ni gambar aku dgn mak & dgn pak...

***********************************************
Ok... berbalik kepada topik...
KENAPA TEMA PUTIH???

Sebahagian  ahli keluarga jer yg sempat bergambar dgn pengantin...

Nilah punca tema bergambar raya tahun ni TEMA PUTIH...
Ni gambar Wedding Kazen aku bulan 6 lepas yg mana aku jadi pengapit...
Tema pakaian ahli keluarga pengantin perempuan ialah PUTIH & pink...
Nak ambil senang guna jer warna putih ni untuk tema raya jugak...
Dalam family aku... cuma perlu cari baju putih untuk adik lelaki dan abang aku jer..
Yang lain2 semua dah ada...

Lagi pun baju putih tu di gunakan masa utk bergambar jer...
Lepas bergambar tukar baju lain... 2-3 jam jer pakai...

p/s : family photoshoot di bukan di buat dlm studio...
Pak Cik Mahadi buat kat ruang depan rumah dia...
Gatungkan kain bercorak biru di dinding dan hamparkan kain hitam di lantai...
Lepas tu tangkap gambar...
Dan hasilnya.... serupa dlm studio jer...
Read More
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...