Tutorial : Membuat Header Menggunakan Power Point

Sesiapa yg ingin membuat header transparents...
Dan tak tahu cara nak buat...
Cara ni mudah... Kebiasaan setiap pc ada Microsoft Office...
Di dlm Microsoft Office tu ada... Microsoft Word, Microsoft Excel, 
Microsoft PowerPoint...  dll.
Ini cara paling ringkas hanya guna Microsoft PowerPoint jer...

Ok untuk sesiapa yang tak tahu cara nak buat gambar transparents... ini ada

Langkah pertama : Open Microsoft PowerPoint

Klik Insert > Klik Picture : Korang pilih gambar yg dah korang edit transparents

Bila gambar dah masuk.. Korang klik WordArt. 
Korang pilihlah bentuk tulisan yg korang nak...

Bila dah pilih bentuk tulisan. Korang edit tulisan tu.
Apa warna text yg korang nak... Line tulisan warna apa...
Dan effects tulisan... nak ada shadow ke... nak tulisan melengkung ke...

Kemudian pilih jenis tulisan yg korang nak... New Times Roman ke...
Comic Sans ke... dll
Saiz tulisan pun kena edit... 

Bila dah puas hati dengan header yg korang buat...
Klik Select > Select All
Lepas tu Klik right mouse kemudian klik Save as Picture..

Kemudian bolehlah cuba masukkan ke dlm header blog korang...
Sekiranya header korang buat terlalu besar atau kecil...
Korang kena edit semula saiz gambar dan saiz tulisan...
kemudian Save as Picture semula sehingga laa...
Saiz header yg korang buat tu sesuai di blog header.


Klik gambar header ni... untuk saiz asal header... Baru Save
Siapa yg nak... boleh ambil yer...
Previous
Next Post »

11 Komen

Write Komen
Deru Ombak
AUTHOR
Khamis, Februari 23, 2012 9:16:00 PG delete

Waaaa... buatkan anty satu.. Hehe..
Gurau jerk.. Memalam anty free anty try
Kalau header anty spongebob,, nanti kucing anty gelakan
Wkakaka << ----gelak jahat si google
Tenkiu..

Reply
avatar
Yana Libra
AUTHOR
Khamis, Februari 23, 2012 12:02:00 PTG delete

ooo...camtu je eh??

nanti nak try lah..hehe..thanx :)

Reply
avatar
Yumida
AUTHOR
Ahad, April 15, 2012 9:44:00 PG delete

mek dh save...hahaha..tggu laptop mek dh repair..lak kmk menjlnkn operasi

Reply
avatar
rAIHan
AUTHOR
Sabtu, April 21, 2012 2:18:00 PG delete

raihan pon buat cara mcm nie. senang..hehe..

Reply
avatar
Yumida
AUTHOR
Khamis, Jun 28, 2012 4:02:00 PTG delete

ooo..ingat mek entry ktk tok.tangga ktk kmk da komen atas ya..time laptop mek rosak ariya...
yeah..bok mek tauk cara molah background transparent..thanks sis

Reply
avatar
nurul faizah
AUTHOR
Rabu, Februari 13, 2013 10:02:00 PTG delete

Boleh try ni for my blog...mamaaqisaisya.blogspot.com

Reply
avatar
Anies Anierah
AUTHOR
Ahad, Ogos 18, 2013 3:11:00 PTG delete

salam syawal..nice tuto..btw klu sudi jenguk blog sy pla..http://dibawahcahayalampu.blogspot.com..trima kasih^_^

Reply
avatar

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
ConversionConversion EmoticonEmoticon