Tutorial : Transparent Gambar


Selalunya... kita dengar org buat tranparents gambar mengunakan PHOTOSHOPkan....
Tapi maaf nye... aku tak pandai sangat nak guna...
Sekarang ni aku selalu guna GIMP2 untuk buat transperents gambar...
Aku rasa ni lagi mudah... Ini pandangan aku jer...
Siapa yg biasa guna Photoshop.... mungkin dia rasa Photoshop lagi mudah...

Siapa yg tak ada GIMP2... korang download dulu Klik Sini atau Sini (Link)

Mula2 korang klik File > Klik Open... Pilih gambar yg korang nak edit...

Kemudian Klik Layer > Klik Transperancy > Klik Add Alpha Channel

Jgn lupa klik seperti gambar kat atas... 

Selepas membuat garisan yg nak di buang, korang Klik Delete untuk membuang background gambar...
(Butang Delete - cari kat KEYBOARD)

Bila dah selesai membuat background klik Save As

Korang kena Save gambar ni SAVE AS PNG
Caranya korang kena Klik Select File Type dulu kemudian pilih PNG Image (png)


Kemudian akan keluar satu lagi kotak korang klik Save lagi sekali

Kemudian SIAP!!!
Hasilnya seperti gambar di bawah....

Selepas : Background dah hilang

***Nanti aku nak buat tutorial transparents Header guna Microsoft PowerPoint***
Previous
Next Post »

14 Komen

Write Komen
YaYaNsMuM
AUTHOR
Sabtu, Februari 18, 2012 11:13:00 PG delete

Rajinnye Masz...hehe..akak ni..agak la kemalasan sikit..hehe

Reply
avatar
Nyue
AUTHOR
Sabtu, Februari 18, 2012 11:20:00 PG delete

ohhh...huhu...nty nyue try cuba gak gne GIMP2.nyue xpernah gne..biasa photoshop jerr...huhu

Reply
avatar
:: Cik Nur ::
AUTHOR
Sabtu, Februari 18, 2012 11:28:00 PG delete

Hebatnya mas....nur ni malas sikt la nk buat mende2 ni..huhuhu

Reply
avatar
eva
AUTHOR
Sabtu, Februari 18, 2012 12:20:00 PTG delete

nang rajin ktk.. mek xda photoshop lam lappy mek.. mun ada pun mek xpande pake eyh.. byk function.. penin palak mek hahahaha.

Reply
avatar
Sabtu, Februari 18, 2012 1:46:00 PTG delete

wah... mcm senang je.. nk try la nnti.. nk buat header baru.. hehe.. thanks for the tuto.. slalu photoshop jer.. yg tu mcm complicated sgt..

Reply
avatar
Mizz Aein
AUTHOR
Khamis, Mac 29, 2012 4:40:00 PTG delete

sys . . mane btton delte nyoo ! clear adee lhhaa . :(

Reply
avatar
Yumida
AUTHOR
Khamis, Jun 28, 2012 4:10:00 PTG delete

thanks tuto tok sis..mek mok download...n try! yeyyyy

Reply
avatar
Jumaat, Jun 29, 2012 1:06:00 PTG delete

mek dah try tp bila kmk mok buang background ya, ngan gambar2 kmk sekali terdelete .. kenak? hihi

Reply
avatar
Masz Sidek
AUTHOR
Jumaat, Jun 29, 2012 2:23:00 PTG delete

@Mizz Aein
tekan butang 'delete' kat keyboard... :)

Reply
avatar
Masz Sidek
AUTHOR
Jumaat, Jun 29, 2012 2:26:00 PTG delete

@Michelle Hopell
kenak jadi macam ya... kitak polah line kat luar gamba, jgn kenak gambar ktk...

Reply
avatar
Ahad, Julai 01, 2012 8:51:00 PTG delete

@Masz Sidek kmk dah line kan gambar tp delete semua ngan gamba nak di line kmk ya .. kali ada silap xD

Reply
avatar
Masz Sidek
AUTHOR
Isnin, Julai 02, 2012 10:35:00 PG delete

@Michelle Hopell
hhmmmm.... coba ktk polah line ya luar dr gambar ktk... jgn line keliling gamba ktk... mun ktk line keliling gamba ktk... gambar ktk yg ilang...

Reply
avatar
atiqah hanum
AUTHOR
Jumaat, November 01, 2013 1:20:00 PTG delete

wah...tq,tq,tq,tq,tq.. dah lama carik macam mana nak buang background belakang tu..rupanya boleh buat transparent.. huhu..tq Masz..

*x reti guna photoshop jugak..hee

Reply
avatar

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
ConversionConversion EmoticonEmoticon