Pemilik Gelang Emas???


sumber : google

Kisah ni berlaku semalam...
Balik dari kerja...
Abang aku ajak aku, mak aku n kazen aku pergi makan...
Dia nak belanja... apa lagi kami on jer...
Siapa tak nak makan free kan...

So we dicide... makan dekat kedai makan belakang E-mart...
Kedai Makan Man Johor...
Dalam kami sibuk2 memesan makanan...
Tiba2... kami didatangi oleh menantu pemilik kedai...
Dia tegur mak aku... dan tanya...
Mak aku ada tak tercicir barang kemas...
Mak aku pk dan cuba ingat... ada tak...
Lepas tu mak aku jawab... tak ada...
Lepas tu... dia kata... dia cuma ingat muka mak aku jer...
Mungkin sbb mak ngan bpk aku selalu mak kat situ
Mak aku tanya... macam mana rupa gelang emas tu...
Dia cakap... gelang emas tu bulat2 dan ada mutiara...
Mak aku kata lagi... mak aku tak ada gelang macam tu...
Bukan hak dia... jadi mak aku tak nak mengaku
Dan tak baik... kita mengaku sesuatu yg memang bukan hak kita...
Lepas tu mak aku tanya dia lagi...
Waktu mak aku makan kat kedai tu... diorang ramai tak masa tu...
Dia kata...  dalam 5 6 org...
Mak aku pk lagi... mungkin masa tu mak aku pergi dgn bpk, usu2 aku dan cik aku...
Mak aku kata... dia cuba tanya adik ipar dia dulu... isteri usu aku...
Mana tahu.... barang kemas usu aku tercicir...
Bila ditanya usu aku... dia pun kata bukan dia yg punya...
Mungkin pemilik asal gelang tu tak perasan kat mana gelang dia tercicir...

p/s : aku puji kedai tu... sbb jujur...
dan semoga pemilik asal gelang emas tu dpt kembali gelang dia...
Previous
Next Post »

19 Komen

Write Komen
Tinta Lana
AUTHOR
Rabu, April 25, 2012 2:46:00 PTG delete

Salam..

Susah dah nak berjumpa orang yang jujur skrg ni..betul tak masz? yang boleh dibuat, latih la diri untuk menjadi jujur.. :)

Reply
avatar
dilla nadila
AUTHOR
Rabu, April 25, 2012 2:52:00 PTG delete

agaknye kalau owner kedai tu tye kt org yg xbrtanggungjawab, mau dorg ngaku tu hak dorg kan....
Syukur dye tanye kt mak Masz dulu.
hopefully yg betul2 owner ad trbce entry masz ni kan.xpn dye tringatla nk jumpe owner kedai ni unt tanye kan

Reply
avatar
Rabu, April 25, 2012 2:54:00 PTG delete

bgus org begitu..susah nak jumpa skg..

Reply
avatar
Rabu, April 25, 2012 3:18:00 PTG delete

tabik spring kat kedai tu..skrg ni susah la sgt nak jmp org jujur mcm tuu

Reply
avatar
Cik Nur
AUTHOR
Rabu, April 25, 2012 3:25:00 PTG delete

insyaALLAH..murah rezeki peniaga tu nanti kan...

Reply
avatar
are_lin@yu
AUTHOR
Rabu, April 25, 2012 3:26:00 PTG delete

bagusnya man nak dpat org cmni sekarang..gelang emas lak tu..slp dpt kt orng dh kna g gdai...

Reply
avatar
fizafantagirO
AUTHOR
Rabu, April 25, 2012 3:41:00 PTG delete

bagusnya pemilik kedai tu .. semoga bertambah rezeki dia ..

Reply
avatar
Munnafendy
AUTHOR
Rabu, April 25, 2012 3:51:00 PTG delete

semoga makin murah rezeki org kedai tu =)

Reply
avatar
Yana Libra
AUTHOR
Rabu, April 25, 2012 4:00:00 PTG delete

bagusnya kedai tu..jujur~ :)

Reply
avatar
Azee Hana
AUTHOR
Rabu, April 25, 2012 4:07:00 PTG delete

baik la orang kedai tuh..selalu orang rembat jek,.dah la emas kan...huhu

Reply
avatar
Bui Junaidi
AUTHOR
Rabu, April 25, 2012 6:50:00 PTG delete

KMK SELALU JUAK MAKAN SIA MASZ..TOMYAM NYA NANG NYAMAN..MAOK GELANG KMK YA KOH..(HAHAHAHA..TIBA2 NGAKUK INDAH..XDA BAH..GURO JAK)

Reply
avatar
Shiema Sufian
AUTHOR
Rabu, April 25, 2012 7:16:00 PTG delete

Bagusnyam kejujuran tu lah kunci kemajuan kedainya :D

Reply
avatar
UniMeOw
AUTHOR
Rabu, April 25, 2012 7:38:00 PTG delete

kejujuran yg smakin ilg,,upanya masih ada mnsia yg jujur...:)

Reply
avatar
AmirFX
AUTHOR
Rabu, April 25, 2012 8:28:00 PTG delete

Fuyooo.. Nang bagus la... Sohnya antar ke balai polis jak.. :D

Reply
avatar
aReLaN
AUTHOR
Rabu, April 25, 2012 10:53:00 PTG delete

syukur masih ada lagi orang yang jujur camtu atas dunia ni kan.hmmmm..

Reply
avatar
Kancil 8349
AUTHOR
Khamis, April 26, 2012 7:57:00 PG delete

Alhamdulillah...memang betul tindakan dia...lagi pun...dia tahu soal rezeki..jika dia ambil confirm hilang rezeki asalnya...

Reply
avatar
Kancil 8349
AUTHOR
Khamis, April 26, 2012 7:57:00 PG delete

jom singgah baca

http://kancil8349.blogspot.com/2012/04/jawapan-wordless-wednesday-35.html

Reply
avatar
Khamis, April 26, 2012 9:35:00 PG delete

bagusnya.. msh ada insan yg jujur mcm tu kan.. kalo slh org, alamatnya da ke pajak gadai gelang tu...sapekah pemilik gelang emas tu eh??

Reply
avatar

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
ConversionConversion EmoticonEmoticon