Sukar Mengawal Diri Bila Membaca Novel


Aku ni memang minat giler baca novel....
Koleksi novel aku sekarang hampir mencecah 3++ buah...
Aku mula serius baca novel masa aku mula kerja...
Waktu sekolah dulu... bukan aku tak minat baca novel...
Tapi dr pemerhatian aku... sebahagian kawan2 aku yang baca novel ni...
Hilang tumpuan dgn pelajaran...
Sbbnya bila membaca sesebuah novel tu... sifat nak tahu jalan cerita novel tu tinggi...
Dan kerana sifat nak tahu apa yg jadi selepas itulah...
Segala homework... ulangkaji... di abaikan....

Aku tak larang... kalau adik2 yg masih belajar tu nak baca novel...
Harap korang jenis yg pandai mendisiplinkan diri... dan pandai mengawal diri...
Aku dulu... bila aku baca sesebuah novel... aku tak dpt nak kawal diri untuk berhenti... aku mesti nak habiskan bacaan novel tu segera...
Dan ia terbukti bila aku sanggup tidur lewat sbb nak habiskan bacaan...
Dan di sbb itulah aku mengelak diri dari terjebak dgn dunia bacaan novel zaman sekolah dulu...
Otak aku ni bukan jenis yang pandai... SPM pun cukup2 makan...

Dan sekarang ni alhamdulillah...
Semua novel yang aku beli...
Menggunakan titik peluh aku sendiri...

Dan waktu sekolah dulu... aku tak pernah mintak duit ngan mak pak untuk beli novel...
Daripada aku guna duit tu beli novel baik beli buku belajar...
Lagipun kalau aku mintak gak... mesti mak tak kasi...
Sbb adik beradik banyak... belanja barang sekolah lagi...
Makan minum... byk lagi duit nak guna...
Tp mak ngan pak aku taklah kejam... diaorg beli lah apa yg mampu...
Zaman aku dulu femes dengan buku novel penyiasatan, misteri2...
Kalau tak silap aku... 5 Penyiasat... 
Siapa yg sekolah tahun 80an 90an... ingat tak???
Kadang2 tu mak aku beli bahan bacaan yg secondhand...
Bahan bacaan tu dah tak de cover depan lagi...
Kami adik-beradik... akan bergilir2 baca...
Dan berulang-ulang kali... sampai boring...
Hah... satu lagi... kat libary sekolah dulu...
Tak de novel2 cinta ni...
Kalau buku penyiasat tu banyak...

***Sebahagian novel2 yg menjadi koleksi aku***



p/s : asalnya nak buat entry lain... lain pulak jadi...

Previous
Next Post »

14 Komen

Write Komen
keli menari
AUTHOR
Isnin, April 23, 2012 1:42:00 PTG delete

memang banyak ! jeless..sume yang saya suke !

Reply
avatar
Isnin, April 23, 2012 1:54:00 PTG delete

wah,mmg byk koleksi ni.. suka gak bc novel.

Reply
avatar
Eera Shera
AUTHOR
Isnin, April 23, 2012 2:08:00 PTG delete

wah byknye..sy x cecah 100 lg wuwuwu :(

Reply
avatar
Cik FaRiZaM
AUTHOR
Isnin, April 23, 2012 2:16:00 PTG delete

byk nye koleksi novel. ni peminat tegar ni !!!!!

Reply
avatar
Nazayiena
AUTHOR
Isnin, April 23, 2012 2:31:00 PTG delete

Rajin ktk baca novel ya Masz,kmk dah berapa thn sik baca novel.....

Reply
avatar
Nazayiena
AUTHOR
Isnin, April 23, 2012 2:31:00 PTG delete

Rajin ktk baca novel ya Masz,kmk dah berapa thn sik baca novel.....

Reply
avatar
Cik Nur
AUTHOR
Isnin, April 23, 2012 2:34:00 PTG delete

perghh..hebat mas..!
nur novel semua pinjam dari lbrary.
walaupun dah abis belajar, tapi still jadi ahli libry awam. nk pulak de kawan kerja di lirary tu, mmg 2 hari sekali tukar buku.
tapi betul, sekali dah melkat dengan novel, kita akan abaikan kerja lain.

p/s: mas ade novel kasihnya abadi..? novel pertama yg buat nur nangis teresak2..huhuhuhu

Reply
avatar
Masz Sidek
AUTHOR
Isnin, April 23, 2012 2:47:00 PTG delete

@Cik Nur ada... kasihku abadi... bukannya kasihnya abadi... hehehe... memang sedih cerita tu... suami dia kena jangkitan HIV melalui pendemaran darah...

Reply
avatar
Isnin, April 23, 2012 5:03:00 PTG delete

wah banyaknye nobel... bagus banyak membaca

Reply
avatar
Bui Junaidi
AUTHOR
Isnin, April 23, 2012 8:13:00 PTG delete

WAH..WAH..BANYAKNYA..KMK DOLOK PUN HANTU NOVEL JUAK MASZ,TAPI LAMAK DAH BERANAK PINAK PANDEY HILANG DH HOBI YA..BUKAN APA,DARI MELI NOVEL BAGUS MELI SUSU/BAJU ANAK..KEKEKE

Reply
avatar
Yumida
AUTHOR
Isnin, April 23, 2012 8:25:00 PTG delete

byk na novel ktk sis..jeles mek nangga..asa mok minjam..penah mek bc novel sambil terkesik2 nahan sedih

Reply
avatar
AmirFX
AUTHOR
Isnin, April 23, 2012 8:41:00 PTG delete

Jarang nk baca novel.. Sik tauk novel apa best k baca..

Reply
avatar
Yana Libra
AUTHOR
Isnin, April 23, 2012 9:39:00 PTG delete

wah, banyaknye koleksi novel..dah boleh buat mini library kat rumah dah tu..hehe~~

Reply
avatar
QasehSuci
AUTHOR
Isnin, April 23, 2012 10:22:00 PTG delete

ish2..byknyer yunk...leh r nak pinjam nie..hhe...yup! setuju bila masz kata budak2 sekolah x yah baca novel...mmg akan ilang tumpuan pown...Qaseh bila dah kerja nie...baru beli byk2...dulu2 pown ada jugak sbb kongsi minat yg sama dgn mak Qaseh..tapi byk dah ilang sbb pindah randah kan...skung Qaseh tulis novel sendiri. Neway...leh lah kita tukar2 novel utk baca kan...

Reply
avatar

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
ConversionConversion EmoticonEmoticon