Tutorial : Header & Watermark (Power Point)

Cara nak membuat Header dan Watermark 
Dengan menggunakan Power Point...
Ni cara yg paling simple je...
Hanya WORD je... tak de gambar...

Mula2 korang open Power Point....
Kalau tak buka macam mana nak buat kan... ;p

Lepas tu korang klik INSERT... 
Kemudian korang klik WORD ART...
Kat situ... korang pilihlah bentuk tulisan yg korang nak...

Korang HIGHLIGHT tulisan macam gambar kat atas dulu...
Kemudian klik FORMAT... 
Ok... Yg no 4 tu... ikut kreativiti korang...
 TEXT FILL, TEXT OUTLINE : korang letak warna yg korang suka
 dan TEXT EFFECTS korang trylah effect kat situ...

Tulisan tu... HIGHLIGHTkan lagi...
Kemudian korang klik HOME...
Dari situ korang boleh pilih tulisan yg korang suka dan saiz tulisan...

Bila dah selesai korang boleh klik SAVE AS PICTURES

SIAP....

Inilah hasilnya... sekiranya terlalu besar atau kecil..
Korang boleh ubah saiz semula kemudian save...
Sehingga Saiz tu sesuai dgn header korang...

Korang juga boleh cuba tuto ni gak...

***Selamat Mencuba***
Previous
Next Post »

6 Komen

Write Komen
Cik Nur
AUTHOR
Sabtu, April 07, 2012 3:29:00 PTG delete

dah try... pening sekejap..
huhuhuhu..

xsekreatif mass..

kena byk belajar lagi ni..huhuh

Reply
avatar
daiflora
AUTHOR
Isnin, April 09, 2012 10:48:00 PTG delete

wah...best2..bru tau rupenye..
anyway, thanks 4 d tutorial~

Reply
avatar
Chic Na
AUTHOR
Jumaat, Jun 22, 2012 3:25:00 PTG delete

ooo lps tu tiap2 kali wat entri kena masukkan sekali la pict signature ni eh? cikna ingatkan ada widget yg boleh set automatik keluar kat blog. tq anyway. :)

Reply
avatar
Masz Sidek
AUTHOR
Jumaat, Jun 22, 2012 3:28:00 PTG delete

@Chic Na kalau ikutkankan memang di setkan automatik... waktu buat entry tak perlu nak letak signature lagi...

sy ada buat tuto dia... tp auto-publish... hari ahad nanti baru publish... :)

Reply
avatar
Yumida
AUTHOR
Khamis, Jun 28, 2012 3:59:00 PTG delete

oooo..mesti mok try..engkah kat pic eh..kacak hooo

Reply
avatar

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
ConversionConversion EmoticonEmoticon