Udang Masak Sos Telur


Ni menu makan malam semalam...
Balik dari kerja...
Terus aku remdam udang ni..
Lepas tu, buang kulit dia....
Dalam aku sibuk buang kulit udang...
Aku minta adik aku kupas kulit bawang...
Hari ni pun aku bekal sikit ke opis...
Lidah aku ni masih terasa... udang yg aku makan semalam...

Cara nak buat pun mudah...
Bahan2 :
1 kg Udang... 
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cili kering (kalau nak pedas boleh tambah)
Rempah tumis
Sos cili 
Garam secukup rasa
Sedikit gula

Cara :
Panas kan minyak di dalam kuali.... Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili yg telah di tumbuk halus... masukkan bersama rempah tumis ke dalam kuali. Bila dah hampir kekuningan, masukkan udang.. Biar udang masak sedikit... Lepas tu masukkan sos cili... gaul hingga rata... Kemudian masukkan garam dan gula... gaul hingga rata... sehingga kelihatan kering sedikit... Akhir sekali pecahkan telur dan gaul sehingga rata...


SELAMAT MENCUBA....
Rasa udang ni nanti masin manis... 
Sedap di makan dengan nasi panas...
Kalau makan macam tu aje pun sedap... hehehe
Previous
Next Post »

12 Komen

Write Komen
Cik Nur
AUTHOR
Rabu, April 18, 2012 12:47:00 PTG delete

wooo..! dapat kat nur, sekelip mata je..!
nur mmg suka udang, lepas tu hidung msti gatal2...huhuhu

Reply
avatar
Ungu Violet
AUTHOR
Rabu, April 18, 2012 1:24:00 PTG delete

pandainye masak...leh try nih...hehe

Reply
avatar
are_lin@yu
AUTHOR
Rabu, April 18, 2012 1:50:00 PTG delete

dah lah tgh lapar ni..bak sikit..hehe

Reply
avatar
Chenal
AUTHOR
Rabu, April 18, 2012 2:33:00 PTG delete

mun makei makan malam tuk...best tuk!

Reply
avatar
Rabu, April 18, 2012 3:19:00 PTG delete

kunjungan gan.,.
bagi" motivasi.,.
Orang miskin bukanlah seseorang yang tidak mempunyai uang,
tapi ia yang tidak memiliki sebuah mimpi.,
di tunggu kunjungan balik.na gan.,.,

Reply
avatar
fizafantagirO
AUTHOR
Rabu, April 18, 2012 3:48:00 PTG delete

sy tak makan udang . tapii .. nampak cam sedap .. gulpp ..

Reply
avatar
Cik Pensil
AUTHOR
Rabu, April 18, 2012 3:53:00 PTG delete

saya alah udang :( nampak sedap sangat, pandai masak ^_^

Reply
avatar
BERT
AUTHOR
Rabu, April 18, 2012 3:57:00 PTG delete

fuhhhh nmpak sdap... peberet ni udang!! :))

Reply
avatar
shiema sufian
AUTHOR
Rabu, April 18, 2012 6:19:00 PTG delete

First time tahu, tak pernah tahu pun before ni (:

Reply
avatar
Nazayiena
AUTHOR
Khamis, April 19, 2012 11:54:00 PG delete

Nyamannya udang dimasak ktk masz,sinun udang murah ndak?

Reply
avatar
Masz Sidek
AUTHOR
Khamis, April 19, 2012 11:59:00 PG delete

@Nazayienasik pasti juak kmk... mun musim udang byk... murah lah juak...

Reply
avatar

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
ConversionConversion EmoticonEmoticon