Tutorial : Cara Download Font & Install Ke Komputer


Aku nak kongsi macam mana nak download dan install font ke dalam komputer / laptop dan sewaktu dengannya...

Mula2 korang google dulu... jenis font yg korang nak....
Ni aku bagi beberapa link untuk korang...


Downloadkan dulu font yg korang suka...


Lepas tu buka folder download korang...
Klik open file font yg korang download...


Untuk tulisan yg aku download ni ada 2 jenis...
Macam mana nak tahu??? 
Korang tengok bulatan yg kena anak panah tu...
Ada tertulis TrueType Font file (TTF)
File tu yg akan korang install ke komputer nanti...


Cara nak INSTALL ke dalam komputer pulak...
Mula2... Open Control Panel


Dalam Contro Panel tu... korang cari Folder Font


Ni cara yg mudah nak install font ni...
Korang tarik jer file tulisan tu ke Folder Font (Control Panel)
Ini untuk Window XP


Automatik dia akan install font tu...



Untuk Window 7 pulak...
korang Klik file TrueTpe Font file tu...


Lepas tu akan keluarlah macam gambar kat bawah ni...
Korang just klik Install...
Automatik tulisan tu masuk pc korang...
~

SIAP~
Korang boleh terus guna font yg korang download tadi...
Sama ada di photscape, PowerPoint...
(Klik gambar untuk pembesaran lebih jelas)

(auto-post)

Previous
Next Post »

7 Komen

Write Komen
izamin
AUTHOR
Ahad, Mei 13, 2012 12:56:00 PTG delete

tq dh lme nk download font comey2 gini :)

Reply
avatar
Jumaat, Februari 08, 2013 1:54:00 PTG delete

OMG, SO THANK YOUUU!!! DAH BERJAYA :D

Reply
avatar
Khamis, Mei 30, 2013 12:37:00 PTG delete

Wahh , Thanks for you tutorial . Dah lame cari tutorial for PC xp ni .

Reply
avatar
Mama Rocky!
AUTHOR
Selasa, Oktober 08, 2013 11:19:00 PG delete

Salam..terima kasih dik! banyak pahalamu..syukran!

Reply
avatar
Ld Na
AUTHOR
Sabtu, Disember 27, 2014 8:18:00 PTG delete

Hello..nk tnya..npa button install kt lptop aku.x buka yaa.dia warna gelap jx.x leh click..apa mslh?...

Reply
avatar
Ld Na
AUTHOR
Sabtu, Disember 27, 2014 8:21:00 PTG delete Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
avatar
Rabu, Jun 03, 2015 1:20:00 PTG delete

Finally jumpa juga penerangan yang detail sikit :D

Reply
avatar

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
ConversionConversion EmoticonEmoticon