Syawal 2012 # Bahagian Pertama

Bahagian pertama ni...
Merupakan 1 Syawal....

Kebiasaannya 1 Syawal...
Ahli keluarga akan berkumpul...
Pada thn ni kitorang still berkumpul di rumah arwah nenek...
  
Ni gambar mak dan pak aku...

ni sesi bersalaman... Ni gambar adik aku sedang bersalam dgn pak...
Ni adat kitorang Serawak... lepas salam tangan...
Kitorang akan cium bahagian lutut... 
Sambil2 tu kita minta ampun... minta maaf... 
Org yg kita salam pun akan doa2kan kita...
seperti... doakan jodoh kita... yg dah kawin dia doakan zuriat...
doa berjaya dlm exam... doa jd anak yg baik... soleh solehah...

Yg budak2... dptlah duit raya...
Duit raya yg aku nak agihkan kat budak2...
Aku bagi kat mak pak aku...
Biar diorang yg kasi kat budak2...
Tiap2 thn memang aku buat macam tu...

Atas tu gambar Hanafi... anak kazen aku...
Dia terima duit raya yg sampulnya serupa duit raya jer.... hehehe
Kalau tak dia tak nak.... 

Untuk pengetahuan korang... 18 Ogos
Sehari sebelum raya merupakan tarikh lahir Hanafi...
Yang ke 2 tahun...
Memandangkan hari raya ada juadah2 makanan...
Mak dia beli kek jer... 

Ni gelagat Hanafi... 
Dia bertepuk tangan bila ramai2 kami nyanyian lagu birthday untuk dia...

Ni pulak aksi dia meniup lilin... Comel sangat...
Hahahaha.... masa ni memang kelakar rupa Hanafi...
Semua kami kat situ gelak...

Bila dah selesai potong kek... Sedikit bacaan doa selamat diadakan...
Lepas tu semua menjamu selera.....

Bila tengah hari...
Kami sekeluarga balik rumah...
Kawan pak aku nak datang beraya....
Jarak rumah family aku dgn rumah arwah nenek ni...
15-20 minit jer guna kereta...

Petang raya pertama tu jugak mak aku masak Laksa Sarawak...
Tak sempat nak ambil gambar laksa masa tu...
Hari raya kedua pun Mak aku buat Laksa...
Adik2 pak aku dr Sri Aman datang bertandang...
Memang riuh satu rumah...
Tak sempat nak ambil gambar mereka...
Sibuk sangat kat dapur masa tu...

Ni gambar Laksa Sarawak yg di buat hari Kedua Syawal...
Previous
Next Post »

22 Komen

Write Komen
Ena's Palace
AUTHOR
Isnin, Ogos 27, 2012 2:03:00 PTG delete

salam masz..
tak pernah pun tau adat org serawak camtu...kena cium bahagian lutut...1st time tau..umpama dapat restu yer..

Reply
avatar
Errah
AUTHOR
Isnin, Ogos 27, 2012 2:25:00 PTG delete

selamat hari raya..adik errah 19 ogos tu trkh lahir skali 1 syawal..hehe

Reply
avatar
Masz Sidek
AUTHOR
Isnin, Ogos 27, 2012 2:26:00 PTG delete

@Ena's Palace ha'ah... kiranya kita minta restu dr org yg lebih tua dr kita... satu lagi tu tanda kita hormat ahli keluarga yg tua dr kita...

Reply
avatar
izz iizza
AUTHOR
Isnin, Ogos 27, 2012 2:40:00 PTG delete

meriah raya ni..laksa siap ada udang..perghh mesti sedap ..:)

Reply
avatar
Isnin, Ogos 27, 2012 2:53:00 PTG delete

wah...sambut birthday ms raya ek??
comel na juak Hanafi ya...^__^
ms ngabang ke rumah cikgu pun kmk mkn laksa sarawak juak..
hihihi..

Reply
avatar
Cik Nur
AUTHOR
Isnin, Ogos 27, 2012 3:03:00 PTG delete

pertama kali ni dengar adat serawak kena cium lutut.. mana tahu kot ade jodoh dgn org serawak, xdelah terkejut sgt bula dah tahu.. :)

comel hanafi.. :)laksa serawak ada udang ye.. nampak sedap..!

Reply
avatar
Isnin, Ogos 27, 2012 3:14:00 PTG delete

salam syawal masz,
mana gamba masz ngan sume family, takde ke?

Reply
avatar
aku eryati
AUTHOR
Isnin, Ogos 27, 2012 3:24:00 PTG delete

nyum nyum..kek tu nampak sedap dan comel

Reply
avatar
sarah
AUTHOR
Isnin, Ogos 27, 2012 3:27:00 PTG delete

comeynye hanafi tuh....

Reply
avatar
Isnin, Ogos 27, 2012 3:51:00 PTG delete

KA pown baru tau tntng adat cium lutut tu !

Reply
avatar
Misz Mieza
AUTHOR
Isnin, Ogos 27, 2012 4:02:00 PTG delete

Glup! Sedapnye laksa sarawak ni.. =)

Reply
avatar
boni kacak
AUTHOR
Isnin, Ogos 27, 2012 7:34:00 PTG delete

wah...bestnya.. meriah raya dia...

p/s : ni first time saya dapat tau pasal adat tu.

Reply
avatar
C'Jai
AUTHOR
Isnin, Ogos 27, 2012 8:47:00 PTG delete

Oooo..cam tu ke...! Akak ada kawan dengan org Sarawak... tapi tak pernah tau pun ada adat cium lutut..hehe.. Lain tempat lain caranya...kan..

Reply
avatar
NoorVictory
AUTHOR
Isnin, Ogos 27, 2012 10:29:00 PTG delete

Salam.

Wah, dapat info baru. Rasanya saya klo letak dahi kat lutut mama ngan papa konfirm dah nangis teruk! Huhuhuhu

Reply
avatar
rAIHan
AUTHOR
Isnin, Ogos 27, 2012 11:04:00 PTG delete

baru tahu serba sedikit ttg cara org sarawak. laksa tu ade seafood ye.

Reply
avatar
Cik Cyida
AUTHOR
Selasa, Ogos 28, 2012 8:46:00 PG delete

bru tau adat kat sarawak cam tu, owh..

ps: apa beza laksa sarawak dgn laksa penang? mcm sedap je laksa sarawak ni :D

Reply
avatar
Selasa, Ogos 28, 2012 9:10:00 PG delete

bgus.. jimat beli kek je lg kan..oh.cmtu trdisi srwk ea..elok tu.

Reply
avatar
Hanif Idrus
AUTHOR
Selasa, Ogos 28, 2012 7:42:00 PTG delete

Berhari raya dan sambut besday sekali....best gak idea ini...

Promosi sikit……hehehe
Dijemput sertai segmen saya ini:
http://hanifidrus.blogspot.com/2012/08/hanifidrus-segmen-menerjah.html

Reply
avatar
Wanieys
AUTHOR
Rabu, Ogos 29, 2012 12:19:00 PTG delete

baru tau adat sarawak ni...selamat hari raya maaf zahir batin yer mas :)

Reply
avatar
Deqla manjew
AUTHOR
Rabu, Ogos 29, 2012 3:08:00 PTG delete

2 dalam 1! befday raya namanya ni... :)..owh gitu erk adat org sarawak.. baru tau.. :)

Reply
avatar

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
ConversionConversion EmoticonEmoticon