Blog Dr. Helina... Isteri Angkasawan Negara

15 comments

Mesti kenalkan gambar siapakah di atas ni???
Nak terjah blog Dr. Helina tak???

Tp pengguna blogspot tak dpt nak follow dia...
Walaupun dah try follow.... Huhuhuhu... sedihkan...
Tapi tak apalah... ada cara lain yg boleh digunakan...
Untuk mengetahui perkembangan blog Dr. Helina ni...
Salah satunya... aku letak Blog Dr. Helina ni dlm BLOGLIST...
So setiap kali dia up-date... boleh tahukan...
Hati yg kecewa akibat tak dpt follow... terubatlah sikit...

Jom terjah Blog Dr. Helina 



***Tersenyum gumbira Baby Bella bila bergambar***
Read More

Jom Exchange Bloglist Dengan BLOG RILEK-RILEK

7 comments


Tag :
Yumida - http://umikasum.blogspot.com/
Dya - http://yayabunga.blogspot.com/

Tarikh Tutup : 12 Mac 2012

Nak Join : KLIK SINI
Read More

Gadis Bertudung Merah

14 comments

Aku tengah layan lagu Wali Band...
Mentang2 aku hari ni pakai tudung merah...
Syok sendiri bila dengar lagu GADIS BERTUDUNG MERAH...
Jom layan...


Lirik 
Lagu : Gadis Bertudung Merah
Penyanyi : Wali Band

Aku telah lelah
Memilih memilah mencari wanita...
Siapakah dirinya
Yang kan menjadi kekasih halalku

Tiba-tiba aku terpana
Ada kejutan tak terduga...

Dia gadis bertudung merah
Hatiku tergoda tergugah
Tak cuma parasnya yang indah
Dia baik dia soleha

Dia gadis bertudung merah
Bawalah diriku padanya
Tak akan habis ku berdoa
Jadi kekasih halalnya

Jadikan diriku 
Halal memeluk halal menciummu
Lekaslah jangan tunda
Untuk menjadi kekasih halalku

Tiba-tiba aku terpana
Ada kejutan tak terduga...

Dia gadis bertudung merah
Hatiku tergoda tergugah
Tak cuma parasnya yang indah
Dia baik dia soleha

Dia gadis bertudung merah
Bawalah diriku padanya
Tak akan habis ku berdoa
Jadi kekasih halalnya

Itu itu dia gadis bertudung merah
Hatiku tergoda tergugah 
Tak cuma parasnya yang indah 
Dia baik dia soleha

Dia gadis bertudung merah
Bawalah diriku padanya
Tak akan habis ku berdoa
Jadi kekasih halalnya
Read More

50 Sen

14 comments
50 sen... 50 sen... (ala2 drama Aishah 50 sen) hehehehe...


Sebab nak cari 50 sen ni...
Aku sanggup korek tabung duit syiling aku...
Yang aku cari pula... duit syiling lama... hehehehe...
Walaupun ada syiling lama dlm tabung... tp tak jumpa syiling yg aku nak... huhuhuhu...
Lepas tu aku tanya adik aku dia ada simpan tak... 
Adik aku pun cari dlm tabung dia... tak ada jugak...
Dalam bulan ni... aku asyik cakap pasal 50 sen ni...
Aku tak puas hati.... aku tanya mak aku pula...
Alhamdulillah... ADA... tu pun satu jer... 
Kalau korang tengok betul2 gambar duit syiling 50 sen  tu...
Korang tahu apa yg aku cari...
Aku cari duit syiling 50 sen yg bercetak tahun 1986...
Bagi org lain... mungkin tak de ape2 istimewanya...
Tp bagi aku... Itu tahun kelahiran aku...
Aku nak buat koleksi simpanan aku...
Mungkin lepas ni dah tak jumpa atau sukar nak memperolehinya....

Read More

Kerepek

12 comments

Kerepek or Keropok Bandung...
Bukan air bandung nye.... 
Kat Sarawak lebih dikenali sebagai Buah Bandung (Ubi kayu)...

Korang nak tahu tak???
Aku dulu pernah di beri gelaran Masz Kerepek...
Hehehe... sebab aku pernah jual kerepek ni kat sekolah...
Tapi gelaran yg di beri kawan2 aku tu bukan  niat mereka nak mempersendakan aku...
Gelaran tu sekadar untuk memberi tahu siapa aku dan aku jual apa...
Dan aku pun tak pernah nak ambil hati... 
Sebab sorang budak kelas sebelah kanan mendapat gelaran  ___ Kacang dan sorang lagi budak kelas sebelah kiri ___ Sandwich... seiring dengan nama mereka... aku pun dah tak berapa ingat nama mereka...
Hehehehehee...
Sekarang ni dengok dok depan pc sambil makan kerepek...

P/S : Lepas makan ni dilarang memakan apa2 jenis ubat... 
Read More

Lisa & Yusry : Resepsi Perkahwinan

7 comments

yusry & lisa eszhan studio-15

yusry & lisa eszhan studio-18

yusry & lisa eszhan studio-20

gambar resepsi perkahwinan lisa dan yusry

gambar resepsi perkahwinan lisa dan yusry

gambar resepsi perkahwinan lisa dan yusry

yusry & lisa eszhan studio-45

yusry & lisa eszhan studio-84

yusry & lisa eszhan studio-98


yusry & lisa eszhan studio-147

yusry & lisa eszhan studio-156

Sumber :  OhBulan! , eszhanstudio , beautifulnara
Read More

C4N Y0U R34D 7H15???

14 comments
Jom uji ketajaman minda.... siapa dapat baca massege kat bawah ni....


Gambar : Sumber FB

***Rasa2nte masih mampu bacakan.... walaupun lanbat sikitkan***
Read More

Kucing Yang Dah Pergi Tak Kembali

7 comments




Ini merupakan empat ekor kucing yg pernah family aku pelihari...
Tapi malangnya umur tak panjang...

Harap maklum ni adalah entry auto-publish....
Read More

Seungkap Kata Mampu Ubah Segalanya

9 comments


Korang ada tengok tak iklan baru digi...
Aku bukan nak promote yer...

Nak tergelak pun ada gak bila tengok iklan digi ni...
Tapi aku suka tengok... hehehe

Aku suka ayat iklan ni...
"Seungkap kata mampu ubah segalanya"
Memang betul dari seungkap kata... macam2 boleh berubah...
So ungkaplah yg baik2 supaya ia berubah kearah kebaikkan....
Jom layan dulu iklan digi ni.... hehehe


Read More

Speed List

3 comments

BW kat blog Nyue... tengok entry dia join Spped List ni....
Bila tengok syarat yg simple lalu terbukalah hati aku nak join....
Sbb mood terlebih rajin... maka aku edit la gambar kat bawah ni berkenaan Speed List ni....


Ingin tersenarai dalam 72 peserta terawal sila KLIK BANNER
Read More

Bukan Zoo

2 comments


Mesti boring giler korang baca entry yg panjang ni....
Terima kasih aku ucapkan sekiranya korang berusaha menghabiskan bacaan hingga ke bawah... :)

Kat entry Edit Gambar Meow : Kucik [Link] ni aku ada cerita tentang Kucik yang mungkin di belit ular sawa... 

Mula2 pindah dulu... jiran2 dlm satu lorong tu boleh dikira pakai jari jer... 

Sebelah kiri rumah kosong... dan sebelah kanan rumah pula belukar setinggi org dewasa... korang boleh bayangkan apa ada dalam belukar tu....

Belakang umah pula ada parit yang dalam sedalam 10 kaki dan 10 kaki lebar... parit tu pula terus mengalir ke sungai di belakang perumahan... Disebabkan ada parit besar tu... bpk aku buat pagar disekeliling rumah sbb waktu tu kami adik beradik lagi kecil... masih bersekolah rendah dan ada yg belum sekolah lagi...

Sebelum mengetahui kewujudan ular tu... mak ngan bpk aku pernah terserempah dengan biawak... dan aku sendiri pernah melihat... tu pun kat jendela (rasa tengok haiwan kat zoo pulak)... waktu tu aku tengok biawak tu serupa macam buaya... besar... saiz seorg dewasa yg berbaring.... Sekarang ni pun biawak2 tu masih ada... aku selalu tengok dalam parit belakang umah... tp taklah besar seperti sebelum ni... 

Ni kisah budak2 nakal yg mengejar biawak...  dan biawak tu pula berusaha menyelamatkan diri... Korang nak tahu kemana biawak tu pergi... Biawak tu masuk dalam rumah... Ya Allah masa tu... memang menjerit bila tengok biawak tu masuk rumah... sampai berdiri atas kerusi dan meja sebab takut kat anak biawak tu... Fuhh... nasib baik biawak tu keluar... Tapi... Masya-Allah... bau yg ditinggalkan biawaktu sangat2lah 'mengharumkan'... satu ruang tamu terpaksa disemburkan wangian untuk menghilangkan 'haruman' yg ditinggalkan biawak tu...

Kelibat ular pula semakin kerap kelihatan bila bpk aku memelihara ayam serama... Bpk aku buat satu kandang ayam yg boleh memuatkan kira 10 ekor atau lebih ayam serama... Waktu malam, bila ayam2 berbunyi bising... bpk aku akan periksa kandang ayam, tengok kenapa ayam tu bising... Rupa2nya ada ular... Dan bpk aku pernah jumpa ular sawa yg bersaiz paha lelaki dewasa yg cuba masuk kekandang ayam... Sejak pelihara ayam, kelibat ular semakin kerap datang... bpk aku ambil keputusan dia bagi jer ayam2 dia pada kawan2 dia... keselamatan perlu diutamakan... Bila dah tak de lagi ayam... kelibat ular pun semakin kurang...

Cerita2 tentang ular tu tetap ada... satu hari tu jiran terpaksa call bomba bila dia terdengar bunyi desiran ular dlm rumah... dan bomba berjaya mengeluarkan seekor anak ular... Dan aku pernah tengoh jiran belakang rumah memanggil anggota pertahanan awan sebab ular jugak... dan mereka berjaya mengeluarkan ular tedung... Dan tahun lepas jiran pernah terserempak ular membelit sesuatu... baca entry Edit Gambar Meow : Kucik [Link]...

 Dan kelibat ular dan biawak masih ada tapi dah berkurangan sejak belukar sebelah rumah dah tak de... dan dah didirikan rumah... dan mungkin jugak byk rumah yg dah berpenghuni dan rumput disekitar rumah dipotong pendek sebelum menjadi belukar untuk mengelak perkara yg tak diingini...

***Rasa buat karangan cerita dongeng pulak... panjang lebar jer jln cerita***

P/S : Berani betul budak ni bermain dengan ular sawa yg saiz ular tu lebih besar dari dirinya...
Korang tengok lah sendiri kat SINI [Link] gelagat budak ni... huhuhu...

16foot python little boys best friend like Nagini and Voldemort2
Read More

Lisa & Yusry : Akad Nikah

8 comments
Tahniah buat Lisa & Yusry...
Telah selamat diijabkabulkan malam semalam 23/02/2012

Selamat Pengantin Baru...
Semoga jodoh kalian berkekalan hingga ke akhir hayat...
Di dunia dan akhirat...

Jom layan gambar Majlis Akad Nikah Lisa & Yusry...

gambar lisa surihani dan yusry

gambar lisa surihani dan yusry

gambar lisa surihani dan yusry

gambar pernikahan lisa surihani dan yusry

gambar pernikahan lisa surihani dan yusry

gambar lisa surihani dan yusry

gambar lisa surihani dan yusry

Kredit Gambar : BeautifulNara.com
Read More

Edit Gambar Meow : Kucik

10 comments
Selamat petang....
Dudok depan pc... sambil minum air suam... 
(betapa payah nya aku nak menghabiskan air suam ni... )
lepas tu... baca novel...
 Bila dudok sorang2 kat opis ni... Dah tak tahu nak buat ape... 
Untuk menghilang keboringan tahap gaban ni...
Aku buka photoscape.... buka file picture dalam pc...
Pilih gambar... kemudian edit.... sementara menunggu waktu keja abis...

Nilah hasil edit-mengedit tadi...


Nama meow ni... Kucik... kucing yang hilang tak jumpa2 sampai sekarang...
Jiran sebelah rumah ada bagitahu... dia ada terserempak seekor ular sawa tengah membelit sesuatu tp dia tak tahu apa yg dibelit ular tu sebab tak nampak sangat... (waktu malam)... So kitaorg syak Kucik yg kena... huhuhu... sbb sampai sekarang Kucik tak balik2... Kalau Kucik diambil orang lain kitarang tak kisah... asalkan bukan jadi mangsa ular tu.... Kehilangan Kucik sampai sekarang menjadi misteri... huhuhu...


Sila abaikan gambar ni okaysss.... hehehe
Read More

Sarawakian Thursday # Laptop Rosak

14 comments


Adoi.... ari marek kakak kmk madah laptop kat umah rosak...
Nya madah screen laptop ya gelap... sik keluar gamba....
Segek laptop ya... kmk org adik beradik berkongsi makay...
Nak beli segek sorang... sik mampu...
Dari beli segek sorang... bagus beli barang keperluan lain...
Ari marek juak... abg ngan bpk mek embak laptop ya ke Wisma Seberkas...
Tanyak apa rosak... Berapa kos nak ngato laptop ya...
Boleh tahan... beratus juak duit keluar... 

Hari sabtu ngan ahad tok rasanya sik dpt buka blog ngan BW...
Mun ada pun post keluar ya mungkin auto-publish...

Read More

Tutorial : Membuat Header Menggunakan Power Point

11 comments
Sesiapa yg ingin membuat header transparents...
Dan tak tahu cara nak buat...
Cara ni mudah... Kebiasaan setiap pc ada Microsoft Office...
Di dlm Microsoft Office tu ada... Microsoft Word, Microsoft Excel, 
Microsoft PowerPoint...  dll.
Ini cara paling ringkas hanya guna Microsoft PowerPoint jer...

Ok untuk sesiapa yang tak tahu cara nak buat gambar transparents... ini ada

Langkah pertama : Open Microsoft PowerPoint

Klik Insert > Klik Picture : Korang pilih gambar yg dah korang edit transparents

Bila gambar dah masuk.. Korang klik WordArt. 
Korang pilihlah bentuk tulisan yg korang nak...

Bila dah pilih bentuk tulisan. Korang edit tulisan tu.
Apa warna text yg korang nak... Line tulisan warna apa...
Dan effects tulisan... nak ada shadow ke... nak tulisan melengkung ke...

Kemudian pilih jenis tulisan yg korang nak... New Times Roman ke...
Comic Sans ke... dll
Saiz tulisan pun kena edit... 

Bila dah puas hati dengan header yg korang buat...
Klik Select > Select All
Lepas tu Klik right mouse kemudian klik Save as Picture..

Kemudian bolehlah cuba masukkan ke dlm header blog korang...
Sekiranya header korang buat terlalu besar atau kecil...
Korang kena edit semula saiz gambar dan saiz tulisan...
kemudian Save as Picture semula sehingga laa...
Saiz header yg korang buat tu sesuai di blog header.


Klik gambar header ni... untuk saiz asal header... Baru Save
Siapa yg nak... boleh ambil yer...
Read More

ADA APA DENGAN HEADER BLOG KU

21 comments

!♥Masz(◕◡◕)Sidek♥!

Header blog ni gabungan nama aku dan bpk aku...
MASZ tu singkatan dari MASRINA, dan SIDEK pula nama bpk aku...
MATA tu pulak melambangkan apa yg dilihat sama ada dilihat dengan mata kasar 
atau dilihat dari fikiran (Imaginasi)
Dan warna MERAH menjadi pilihan... sbb warna merah menjadi warna kegemaran...
Selain itu header blog ni jugak berfungsi sebagai watermark...

HEADER blog ni adalah hasil dari air tangan aku sendiri...
Kecuali bahagian mata tu... diambil dari google...
Aku buat header ni pun guna Microsoft Power Point...
Pernah try buat guna Photoshop... tp tak menjadi...
(Bukannya tak jadi tp aku yg tak pandai guna photoshop)
Buat masa sekarang dan insya-Allah masa akan datang...
Aku tak terfikir nak tukar header baru...
Nak Join : KLIK HEADER Mak Dara...

Bicara Mak Dara

UPDATE :
Sesiapa yg ingin tahu cara membuat HEADER MENGGUNAKAN POWER POINT
rujuk TUTORIAL : MEMBUAT HEADER MENGGUNAKAN POWER POINT [Link]
Read More

Tutorial : Link Blog/Entry Pada Banner

9 comments
Tuto  ni atas permintaan Cik Nur


Langkah pertama : Masukkan gambar atau imej yg nak letak link tu...
Aku bagi contoh letak header blog Abg Ben... sbb abg Ben rajin buat segmen....

Langkah kedua : Klik gambar/imej dulu... biar gambar/imej berwarna biru...
Kemudian baru klik perkataan LINK kat atas post tu...

Bila dah klik akan keluarlah kotak Edit Link seperti gambar kat atas ni...
Masukkan link blog/entry ke dalam Web Address...
Text to display tu biarkan kosong jer...
Kalau nak tahu Link yang dimasukkan tak broken...
Try klik Test This Link... Kalau Link tak rosak boleh Klik OK.
SIAP.....

***Untuk lebih kepastian... bila entry korang sudah di post... cuba klik di entry***
Read More
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...