Laksa Sarawak

32 comments
Kali ni aku nak kongsi cara buat Laksa Sarawak...
Petang Raya Pertama mak aku buat sikit Mee Laksa...
Raya Kedua... Buat lagi laksa... Adik2 pak aku datang dari Sri Aman...
Diorang teringin nak makan Laksa...
Lepas tu... Raya ke Enam.. hari Jumaat.... Buat lagi Laksa....
Dan mak aku dah merancang....
Insya-Allah... Raya Haji nanti nak buat lagi Laksa...
Jemput saudara2... eratkan lagi ikatan kekeluargaan...

Laksa Sarawak Stail Mak Sadiah....
Sadiah tu nama mak aku yer...
Takut korang tertanya2... siapa Sadiah....
Ni antara dua jenis laksa yg mak aku guna utk buat laksa...
Bila di gabung... tak sangka... sedap pula...
Laksa Cap Burung Bayan dan Laksa hasil buatan Hj Manan...
Kalau tak silap... dlm setiap pek Laksa Hj Manan tu... ada cara membuat jugak...
Senang utk sesiapa yg pertama kali nak buat...

Imej Laksa pinjam dr Google....
Ini cara mak aku buat laksa yer...

Bhn:
Sambal Laksa, Mee Bihon, Ayam,
Udang, Telur, Limau Kasturi, Daun sup,
Santan.
Bawang merah, putih, serai dan halia (Blanderkan kalau malas nak tumbuk)

Cara2:
Rebus Ayam sampai masak....
Angkat ayam... dan carik2kan ayam...
Air rebusan ayam tadi... gunakan pula untuk rebus udang...
Kemudian, bila masak... angkat udang...
Jangan di buang air... Biarkan saja dan kecilkan api....

Cara nak buat sambal laksa pula...
Panaskan sedikit minyak dlm kuali... masukkan bawang merah, putih, serai dan halia...
Tumis sampai masak... Kemudian masukkan sambal laksa...
Kacau... kacau.. kacau....
Bila dah mendidih tutupkan api...

Masukkan sambal laksa ke dalam air rebusan...
Gaul rata... biarkan mendidih sekejap...
Lepas tu masukkan santan...
Kuah sambal ni akan nampak pekat...
So sila tambah air...

Sementara menunggu sambal mendidih...
Goreng kan telur... kemudian hiring nipis2...
Daun sup pun... hiris nipis...
Taugeh dan mee di celup...


Cara penyedian...
Ambil sedikit mee Bihon...
Letak taugeh, ayam yg di carik, telur yg di potong nipis,
letak udang, tabur daun sup...
Kemudian sendukkan Kuah laksa...
Perahkan Limau kasturi...


Sesiapa yg suka pedas bolehlah tambah sambal belacan...
Cili kering + Belacan = Blander jer... senang...
Sebelum masuk belacan, belacan tu bakarkan sekejap...

Ada yg kata... kalau tak letak sambal belacan bukan laksa Serawak namanye...
Tp aku takkan letak sambal belacan sbb aku tak tahan pedas...
Dan bagi aku... Kuah laksa ni ada rasa pedas dia sendiri...

p/s : waktu membuat tu mak aku main anggar jer...
sebab tu aku tak tahu nak letak kuantiti bahan2...
Ikut sesedap rasa jer...

***Hari Ni Cuti Hari Kemerdekaan... Dan Entry Ni Auto-Publish***

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE-55
Read More

Syawal 2012 # Bahagian KeLima

22 comments
Bahagian ke 5 ni...
Nak tunjuk gambar2 kucing kat korang...
Kita sibuk beraya... Kucing pun sama gak...
Asal tengok kita makan kek raya... dia pun nak jugak...
Itulah kucing kat umah aku...

Ni dia... org sibuk berkemas nak raya... diorang sibuk nak minta makan...
Yg Kucing hitam tu bukan kitorang punya... 

Bila dah di kemas... tempat ni jadi tempat diorang melepak pulak... Bertuah punya kucing... ;p

Ni kucing kat rumah Bf kak aku... 

Kucing 2 ekok ni... kucing jiran...

Aku pun tak nak lepas peluang bergambar...

Datin Combi.... hehehe... combi duduk jer... bila kena hias...

Combi tak kisah.... hahahaha...

Ni anak Combi...


***ESOK CUTI... BW AKAN DI SAMBUNG PD HARI ISNIN***

***SELAMAT BERCUTI DAN SELAMAT MENYAMBUT KEMERDEKAAN YANG KE  55 ***
Read More

Drama : Adam & Hawa

12 comments
Drama ni di mainkan pada hari Isnin - Khamis... Jam 10 mlm yer...
Episod sebanyak 80... Di Astro Mustika, 134

Adam & Hawa
Dari Novel diadaptasikan ke Drama...
Novel ni... merupakan salah satu novel kegemaran aku...
Aku baru jer selesai tengok episod 1 - 3....
Sangat2lah berpuas hati...
Drama ni di mainkan di channel Astro Mustika...
Dan rumah aku tak de channel ni...
So aku tengok drama ni kat SINI dan SINI...
Kalau korang nak tengok... silalah Klik link kat atas yer...

Cover Novel : Lama & Baru

Sinopsis Novel

AIN HAWANI, zaman solonya ternoktah pada usia remaja. Hanya kerana silap perhitungan, timbul prasangka buruk, menyebabkan dia dan Adam Mukhriz terjerat. Rayuannya tidak dipedulikan. Lelaki itu pula diam membisu, seolah-olah benar apa yang berlaku. Akhirnya, ijab kabul antara mereka terlafaz dalam paksa dan tanpa rela.

Sayangnya, hubungan suami isteri ini hanya tertulis di atas kertas sahaja. Ain yang kecewa, pergi jauh mencari harga diri. Adam yang ditinggalkan, menghitung hari-hari nan sepi. Setiap saat rindunya terus melimpah. Namun Ain tidak pernah berpaling melihat cinta yang mekar di hatinya. Ah... Adam pasrah! Semua itu salahnya kerana tidak berani memaknakan kata-kata.

Setelah lapan tahun pergi dan menanti, Ain dan Adam dipertemukan di depan pintu Majidilharam. Bagi Adam, kebetulan ini memang didoakan sekian lama. Ain pula terus membenci dan menganggap ikatan mereka sudah terputus. Hanya lafaz Adam yang ditunggu.

Tapi tegarkah Ain? Sejak pertemuan itu, hati Ain berbolak-balik. Nafasnya bagai berombak, perasaannya jadi gementar dan hidupnya sudah tidak keruan hanya kerana Adam. Benarkah dalam hati ada cinta? Tapi keegoannya cuba menidakkan. Ingin diluah, mulut tak terkata. Ingin disimpan hati tak tertanggung. Bagi Adam, dia tetap menanti Hawanya biarpun lapan tahun lagi...
Read More

Hanif Idrus Segmen Menerjah

57 comments
hanifidrus

Jom Join segmen ni...
Segmen ni bermula 27 Ogos sehingga 30 September...
Mula2 aku ingatkan hari ni last segmen..
Bila tengok betul2... masih ada masa lagi...

Mangsa TAG kali ni...
Korang... korang... dan korang yg sudi nak Join...
KLIK BANNER yer kalau nak join... :D
Read More

Syawal 2012 # Bahagian KeEmpat

20 comments
Bahagian ke Empat ni...
Aku nak bagi tahu...
KENAPA TEMA TAHUN NI PUTIH????

Ok sebelum tu...
Aku nak kasi korang muntah hijau... hehehe
Aku nak letak lagi gambar, gambar dan gambar...
Gambar ni di ambil sebelum di photoshoot oleh Pak Cik Mahadi...

Mak & Pak... Ni belum siap betul2...
Tengok Pak aku... belum bersampin dan bersongkok...

Gambar sendiri wajib ada k...

Ni berangan nak bergambar ala2 Charlie's Angel versi bertudung.... ;p

Kalau bertiga wajib tangkap gambar jugak...

Ni gambar aku dgn mak & dgn pak...

***********************************************
Ok... berbalik kepada topik...
KENAPA TEMA PUTIH???

Sebahagian  ahli keluarga jer yg sempat bergambar dgn pengantin...

Nilah punca tema bergambar raya tahun ni TEMA PUTIH...
Ni gambar Wedding Kazen aku bulan 6 lepas yg mana aku jadi pengapit...
Tema pakaian ahli keluarga pengantin perempuan ialah PUTIH & pink...
Nak ambil senang guna jer warna putih ni untuk tema raya jugak...
Dalam family aku... cuma perlu cari baju putih untuk adik lelaki dan abang aku jer..
Yang lain2 semua dah ada...

Lagi pun baju putih tu di gunakan masa utk bergambar jer...
Lepas bergambar tukar baju lain... 2-3 jam jer pakai...

p/s : family photoshoot di bukan di buat dlm studio...
Pak Cik Mahadi buat kat ruang depan rumah dia...
Gatungkan kain bercorak biru di dinding dan hamparkan kain hitam di lantai...
Lepas tu tangkap gambar...
Dan hasilnya.... serupa dlm studio jer...
Read More
6 comments
Published with Blogger-droid v2.0.6
Read More

SEGMEN : Bersama warna kegemaranku

14 comments

Dapat jemputan dr tuan blog untuk Segmen ni...
Terima kasih atas jemputan yer...

Warna kegemaran aku ialah MERAH...

Dan ni Buktinya...

\/

\/

\/

Aku bertudung merah...
Masa ni aku pakai baju merah jugak... hehehe
KLIK SINI... aku ada buat entry...
Siap dgn lagu sekali... ;p

Hah... satu lagi...
Ni bukan nak menunjuk yer...
Nak buktikan yg aku suka warna merah...
Sarung Tab....

Yang akan di tag...
http://angellovesoldier.blogspot.com/
http://sharfynarzmiss.blogspot.com/
http://www.mialiana.com/

Tarikh Tutup : 30 September 2012

Nak Join Klik Banner kat atas yer... :D
Read More

Contest : Fizgraphic Vector Gambar Saya!

20 comments

Syarat2  penyertaan ialah :
1. Buat entry yg bertajuk : Contest : Fizgraphic Vector Gambar Saya! [ / ]
2. Tempek BANNER contest berserta LINK [ / ] Nak Join klik jer banner yer...
3. Wajib Share dan Like Picture =>  TEKAN  [ / ]
4. Mesti tengok SINI jugak - - ->  http://bit.ly/OpSw4O
5. Follow Blog Fizgraphic. [ / ] Done... dah lama follow...
6. 2 sebab kenapa nak gambar ventor... [ / ]
Pertama : Dah lama teringin nak ada gambar ventor sendiri tp tak pandai buat... huhuhu
Kedua : Gambar ventor ni nampak comel... dan bila tengok ventor org lain nampak comel.. aku jeles... aku pun nak jugak... ;p hehehe
7. Wajib Tag 3 Org... [ / ]
harap korang sudi Join yer... Yang lain2 kalau nak join.. sila Klik Banner...
8. Copy Link dan pastekan link ke ruang entry penganjur.... [ / ]

Tarikh Tutup : 30 Ogos 2012 Pukul 12 tengah malam

Kalau terpilih kan.... hehehe... Moga ada rezeki yer...
Aku nak Apit Ventor gambar ni...

\/

\/

\/

hehehe... siap letak gamba lagi... ;p
Read More

Syawal 2012 # Bahagian KeTiga

17 comments
Bahagain ketiga ni...
Aku nak cerita persiapan raya tahun ni...
Persiapan tahun ni rasa macam tak cukup masa pulak...
Kemas ruang tamu... Dapur pun berselerah...
Nak kemas dapur... halaman rumah pun sama gak...
Sampai tak tahu mana satu nak di kemas dulu...
Sampai malam raya... kemas tak habis2...
Lepas tu... sambung balik kemas lepas subuh pagi raya...

Ni ruang tamu yg baru siap... 
Tengok bawah meja tu... pusak yg melepak...
Sekeliling dinding... semua kosong.. tak sempat nak letak gambar...

Seperti tahun2 lepas...
Kek2 di buat sendiri oleh aku...
Kalau di ikutkan aku nak buat 5 jenis kek...
Tapi satu kek tak sempat di buat...
Biskut conflakes pun aku tak sempat buat...

Korang tengok gambar kat bawah ni...
Ada 5 jenis kek kan... sebenarnya ada 4 jenis kek jer...

Yang warna-warni tu... kek Masam Manis...
Yang hijau tu... kek kegemaran... Kek Lapis Evergreen...
Yang Hijau + Putih tu... Lebihan adunan Lapis Evergreen... di lapis dgn roti Cheese...

Ni Kek Kegemaran mak aku...
Resepi ni dari arwah nenek aku... Kek Kukus...
Bila tengok serupa macam Kek Hati Parik...
tapi Kek Hati Parik, kena kukus 8 Jam...
Kek Kukus ni cukup lah 3-4 jam jer...

Kek ni pun sedap... Adik aku tukang habiskan...
Kek Lapis Horlick...

Ni kali pertama aku buat tart nenas....
Alhamdulillah... Menjadi...
Terima kasih Cik Senah & anaknya Basirah...
Yg sudi beri tunjuk ajar dan beri resepi...
Tahun depan nak buat lagi...
nak letak jem nenas banyak2... hehehe

Ni popia gunting....
Nampak tak kemalasan aku kat sini...
Aku malas nak potong popia saiz kecil kemudian golong...
Popia ni aku potong dua je... lepas tu golong memanjang...
Biar sebentar kemudian gunting melintang... 
;p
Selebihnya... buah2an...

Pusak => kucing
Read More

Syawal 2012 # Bahagian Kedua

24 comments
Bahagian kedua ni...
Aktiviti di petang Raya Ke-2...
Petang 2 Syawal tu...
Kitorang ada Family Photoshoot...
So persoalan... ada tak aku bergambar dgn semua family berjawab... ekh..
Harap korang semua tak lejuk tengok gambar family aku yer...
Sbb semua bajet macam retis bergambar... hehehe

Ini kali pertama kitorang gambar family ada tema warna..
Tahun2 sebelum ni tak de tema warna... main hentam jer... janji bergamba...
Tema tahun ni warna putih...
Putih melambangkan SUCI dan MURNI.... ceeewahhh...

Mula2 bergambar...  pakai kaki ayam jer... hehehe
Kerusi warna oren pun nampak... hehehehe

Lepas tu... Mak ngan Pak jer...
Bagi can mak pak gambar berdua...
Anak2 tak di benarkan kacau daun...

Haaaa... pastu giliran anak2 pulak...
Pose jgn tak pose...
Bajet diri, retis tadi kan... ;p

Pose punya pose...
Semua singit sebelah...
Macam menara Pisa pun ada gak...
hehehehe

Ok.... control ayu dan macho semua... SENYUM...

Gambar semua lagi sekali...
Garangnye muka adik lelaki aku...
Hah...Tengah tengok apa tu...
Yang paling tinggi dalam gambar...
Itulah adik lelaki merangkap anak bongsu...

Gambar bertiga...
Yang paling kecil... sila ke belakang....
Hahahaha...

Sekarang... sila susun macam tangga...
Kerusi oren nak masuk bergambar gak... ;p

Control ayu betul.... hehehehe

Ni aku bajet retis... siap posing sentuh dagu lagi.... 

Adik aku pun bajet diri retis... Yang ni kalau nak berposing... bagi jer dia... hehehe

Ni kakak aku.. Senyum kak senyum...

Ok sekian.. tu dia sesi bergambar...
Lain2 gambar utk entry lain... ;p
Gambar2 ni kredit kat Pak Cik Mahadi... Jiran depan rumah aku...
Dia memang juru gambar... selalu ambil gambar wedding...


lejuk => jemu
singit => condong
Read More
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...