Resepi : Kentang Goreng Sambal

2 comments

Resepi : Kentang Goreng Sambal


Sambal kentang ni senang di buat dan kalau makan dengan nasi panas memang sedap..

Resepi Kentang Goreng Sambal

Bahan-bahan :
1 kg Kentang (di potong weges)
10-15 Cili kering (Tak nak pedas kurangkan cili dan kalau nak pedas tambahkan cili)
10 Bawang merah
2 Bawang Putih
1 Bawang Besar
Garam, aji dan sedikit gula.

Cara-caranya :
Kentang yang di potong weges di tabur sedikit garam dan gorengkan. Bila semua dah masak asingkan dulu..

Kisarkan cili dan semua bawang...
Panaskan kuali masukkan minyak masak dan masukkan bahan yang di kisar..
Gaul sehingga masak.. masukkan garam, aji dan gula.. 
Bila dah masak masukkan kentang yang di goreng..
Siap.. Simple dan mudah...


Psssttt : ada satu lagi cara nak buat sambal kentang ni.. senang je.. 
Guna sambal Nasi Lemak.. 
Masukkan kentang ke dalam Sambal Nasi Lemak.. 
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

2 ulasan:

  1. mesti sedapkan

    arwah mak saya suka buat kentang goreng kunyit.
    sekarang menurun pada wife saya pula

    next time boleh cuba resipi ini

    BalasPadam

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...