Tutorial : GIMP (Simple Transparents Background)

***Waaahhh lamanya entry ni simpan dlm draf... huhuhu...dari tahun 2012, ni dah tahun 2015.. huhuhu... Ok ok, sayang pulak kalau tak di publishkan.. ILMU untuk DIKONGSI bukan untuk buat pekasam... Selamat mencuba... Semoga bermanafaat kat korang.. ***

***************************************************

Sebelum ni aku ada buat Tutorial : Tranparent Gambar
Teknik ni hanya sesuai untuk gambar yg simple2 tak banyak corak...

Siapa yg tak ada GIMP2... korang download dulu Klik Sini atau Sini (Link)

Mula2 klik File > Open....
Pilih gambar yg korang nak tranparent tu...

Kemudian korang klik Layer > Transparency > Add Alpha Channel
Seperti gambar di atas yer...

Kemudian korang Fuzzy Select Toll yg macam bunga api tu...
klik kan yer...

Lepas tu korang klik background yg korang nak transparent tu...
Nampak tak ada line2... di sekitar gambar tu...

Klik button 'DELETE'...
Cari kat KEYBOARD yer...
Background gambar dah siap di tranparent...

Kalau nak SAVE...
Klik File > Save As

Jangan lupa tukar format gambar ke PNG...
Kalau tak tukar tak menjadi yer...
Select File Type > Cari PNG image
kemudian klik SAVE

Lepas tu akan keluar satu kotak...
Korang klik SAVE sekali lagi...
Selesai.... :D

Taadaaa.... Ini lah hasilnya..... :D
Previous
Next Post »

1 Komen:

Write Komen
cik violet
AUTHOR
Khamis, April 30, 2015 12:14:00 PG delete

Wah. mcm senang je tutorial nih. Thanks ea share :)

Reply
avatar

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
ConversionConversion EmoticonEmoticon