Tip-Tip Masuk Universiti

Tip-Tip Masuk Universiti


Tip-Tip Masuk Universiti

  • Pilih kawan yang Ikhlas
Ini penting.. pilih kawan yang ikhlas. Kawan yang cita-citanya sama seperti kita. Untuk Berjaya bersama. Maksudnya pilih kawan yang senang sama-sama, susah pun sama-sama.. bukan kawan yang menumpang masa assignment, yang tahu copy dan paste, masa berbincang dan buat kerja macam-macam alasan.


  •  Pilih Subjek Jangan Ikut Kawan
Penting kalau nak berjaya di Universiti.. Jangan ikut kawan.. Ko tahu kemampuan diri. Pilih subjek yang di minati bukan subjek yang kawan minat.. Jangan takut tak de kawan, sebab semua yang masuk tu semua baru dan tak kenal siapa-siapa macam ko juga. Dalam sekelip mata je ko boleh dapat kawan dan kawan baik baru.. Kawan yang ko ikut tu belum tentu dengan ko kalau dia jumpa kawan lain.. 


  • Selidik Siapa Pihak Pengurusan
Sila kenali pihak pengurusan terringgi, dekan, lecturer, staf-staf falkulti supaya mudah berurusan dan tak salah faham dan tersalah gaduh..


  •  PTPTN
Gunakan duit PTPTN sebaiknya dengan tujuan yang betul. Jangan berjoli dan disiplinkan diri. Berjimat, dan jangan boros.. usah beli barang branded.. Biar papa asal bergaya.. Nak bergaya sangat tak makan nasi dan lauk ko dik… maggi pun belum tentu dapat beli.. ikat perut, puasa sunat je nanti..


  • Jangan Berlagak Kaya
Usah berlagak kaya… Bersederhanalah dan jangan tunjuk lagak.. kihkihkih


  • Ada Kenderaan Sendiri
Haha.. ni kalau ada kenderaan mesti ada geng yang suka tumpang.. Ko jadi drive, tukang bawa kawan-kawan ko ke sana ke sini.. kalau tolong bayar minyak tu tak apa lah juga.. ni nak kemana-mana main cakap je.. Ingat minyak tu guna air liur ke beli… 


  • Tanda Tangan Yang Simple..
Hehe.. Tanda tangan yang simple dan mudah di ikut sangat penting.. sebabnya senang untuk kawan cover kita kalau datang lambat ke kelas…


  • Kelas Cancel
Bertabahlah.. Bila dah siap bangun awal bagi, sampai kelas dan kelas cancel.. Itu kebiasaan sebagai pelajar. 


  •  Jangan Berangan
Masuk u jangan berangan macam novel atau filem cinta.. bawa buku banyak-banyak, lepas tu terlanggar seseorang, lepas tu jatuh cinta.. minta nombor phone.. realiti tak macam tu…kuikuikui.. haha



TIP YANG PALING PENTING 
Jangan sesekali lupa niat nak masuk u, Belajar rajin-rajin, Jaga Solat, Masa belajar tu tumpukan perhatian.. Hati-hati dalam memilih kawan supaya tak terkejut dengan kejutan budaya.. Jangan Lupa Orang Tua. Ingat lah harapan yang orang tua bagi.
Previous
Next Post »

6 Komen

Write Komen
nor azman
AUTHOR
Khamis, Ogos 13, 2015 2:49:00 PTG delete

terbaikk..biar jalan kaki dulu bila msk u

Reply
avatar
Nurul Shahira
AUTHOR
Khamis, Ogos 13, 2015 3:59:00 PTG delete

Nice tips. Bagus utk adik-adik yang nak menjejakkan kaki ke uni =)

Reply
avatar
kak gojes
AUTHOR
Khamis, Ogos 13, 2015 4:31:00 PTG delete

KG tak pernah masuk U lagi..huhuh

Reply
avatar
Isnin, Ogos 31, 2015 4:05:00 PTG delete

terima kasih atas tip nih.tilltojannah.blogspot.com<my blog :)

Reply
avatar

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
ConversionConversion EmoticonEmoticon