Kulit Telur Baja Organik

Kulit Telur Baja Organik


Kulit Telur Baja Organik

Setiap ciptaan Tuhan mempunyai kepentingan dan kelebihan yang boleh dimanfaatkan. Siapa sangka kulit telur ayam yang biasa kita buang sebenarnya boleh digunakan sebagai baja organik untuk membekalkan kalsium kepada tanah atau batas tanah. Ia penting untuk menguatkan struktur selular dan membekalkan nutrisi kepada tanaman Uollss. Cara penyediaannya senang saja :

  • Jemur kulit telur dibawah sinaran matahari sehingga rapuh tetapi jangan lupa cuci dahulu kulit tersebut.

  • Tumbuk sehingga menjadi halus. Boleh juga gunakan blender khas untuk bahan kering.


  • Hasilnya bolehlah ditabur di atas permukaan pasu atau disekeliling pangkal pokok pada batas korang dan siram air secukupnya.

Simple kan! Boleh menjimatkan kos dan dapat menambahkan Gardening Tips..

Kulit telur cuci bersih-bersih dan blen atau tumbuh dengan lesung batu sampai jadi serbuk. Lepas itu tumbuk gula melaka sampai hancur. Campurkan dengan kulit telur tadi. Sapu dan sental dekat tapak kaki. Khas untuk orang yang inginkan kulit mati di tapak kaki hilang.

Previous
Next Post »

1 Komen:

Write Komen

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
ConversionConversion EmoticonEmoticon