Tindakan Semasa Jerebu

3 comments

Tindakan Semasa Jerebu


Sekarang keadaan cuaca tidak menentu... dan sekarang ada tanda-tanda ke arah Jerebu .. Cuaca yang panas dan kering.. Tiada tanda-tanda hujan..

Tindakan Semasa Jerebu

  • Kurangkan aktiviti fizikal di luar rumah

  • Sentiasa cuba berada di dalam bangunan (indoor). Jika terpaksa berada di luar. Orang awam di nasihatkan menggunakan penutup hidung dan mulut (mask) jenis 3 ply.

  • Pastikan udara di dalam rumah / bangunan sentiasa bersih. Kurangkan sumber pencemaran dalaman seperti asap rokok.

  • Apabila memandu, gunakan penghawa dingin. Pilih operasi (mode) kitaran udara dalaman.

  • Banyakkan minum air kosong (sekurang-kurangnya 8 gelas sehari)

  • Basuh tangan dan muka dengan sabun dan air bersih selepas melakukan / mengadiri aktiviti luar.



KESAN KESIHATAN AKIBAT JEREBU
  • Sakit Mata
  • Selsema
  • Batuk
  • Asma
  • Sakit Tekak
  • Sakit Jantung
  • Radang Paru-paru
  • Penyakit Obstruktif saluran pernafasan kronik.

DAPATKAN RAWATAN SEGERA SEKIRANYA MENGALAMI GEJALA AKIBAT SAKIT JEREBU
Read More

Syiling peringatan Jubli Emas Masjid Negara.

Leave a Comment

Syiling peringatan Jubli Emas Masjid Negara.



Syilling Peringatan Jubli Emas Masjid Negara ni mempunyai 3 pilihan iaitu Emas, silver dan nordic dan harga nya ialah :

Emas RM1908
Perak RM212
Nordic RM10.60


Sumber : Facebook JAKIM
Read More

KUAH ROJAK HOMEMADE

3 comments

KUAH ROJAK HOMEMADE



KUAH ROJAK HOMEMADE



Bahan:
6- 13 biji cili kering (ditumbuk halus)
3 inci belacan
2 cawan gula (boleh ganti dgn gula perang)
1 cawan sos cili
1 cawan kicap manis (kalau kicap masin guna 1/2 cawan)
1/2 cawan sos tiram
1-2 sudu gula apong / gula melaka (kalau tak ada pun tak apa)
(kacang tanah yang ditumbuh sebagai hiasan)

KUAH ROJAK HOMEMADE
KUAH ROJAK HOMEMADE
Cara:

  1. Cili di tumbuk halus. Kepedasan ikut citarasa sendiri 
  2. Belacan dilarut bersama sedikit air panas dalam 1 @ 2 sudu air panas. Belacan boleh dibakar kalau suka dan rasa akan lebih sedap.
  3. Semua bahan termasuk cili dan belacan disatukan dalam periuk / kuali. (campurkan semuanya)
  4. Masak sehingga tiada ketulan gula dan pekat sedikit. Sentiasa di awasi dan gaul sebati.
  5. Bila dah larut, bolehlah ditutup apinya.
Read More

Hanya 3 Patah Perkataan, Mampu Mengubah Suasana

5 comments

3 PATAH PERKATAAN SUAMI KEPADA ISTERINYA BOLEH MENGUBAH SUASANA


Hanya 3 Patah Perkataan, Mampu Mengubah Suasana

  • 3 patah perkataan suami yg boleh membuatkan isteri menitiskan airmata....
"AKU TERIMA NIKAHNYA"

  • 3 patah perkataan suami yg boleh membuatkan pipi isteri menjadi merah....
"I LOVE YOU"

  • 3 patah perkataan suami yg boleh buat hidung isteri kembang....
"AWAK SEMAKIN CANTIK"

  • 3 patah perkataan suami yang menjadikan kaki isteri ringan....
"SAYANG, JOM SHOPPING"

  • 3 patah perkataan suami yg buat bulu roma isteri berdiri....
"SAYANG, JOM TIDUR"

  • 3 patah perkataan suami yang membuatkan suami terpaksa beli pinggan mangkuk lain...
" ABANG NAK KAHWIN "


HAHAHAHAHA.....  
Read More

APAKAH YANG DI MAKSUDKAN DENGAN WEDDING PHOTOGRAPHY PATUH SYARIAH?

3 comments

APAKAH YANG DI MAKSUDKAN DENGAN WEDDING PHOTOGRAPHY PATUH SYARIAH?


APAKAH YANG DI MAKSUDKAN DENGAN WEDDING PHOTOGRAPHY PATUH SYARIAH?

  • Gambar yang di rakam oleh photographer lelaki tidak menampakkan aurat seperti rambut dan leher. Jika photographer perempuan, anda tidak perlu risau kerana boleh merakamkan moment bersiap atau make up tanpa memakai tudung.


  • Photographer lelaki boleh mengambil gambar ketika pengantin perempuan bersiap, tetapi dengan syarat pengantin telah menutup aurat dengan sempurna.. boleh la shoot setakat betulkan tudung atau touch up2 make up. Jangan pula sengaja ambil kesempatan dengan masuk bilik pengantin ketika sedang bersiap dengan alasan nak shoot moment make up. (Kedua2 pihak perlu sedar. Jika pengantin tak tahu atau tak pentingkan perkara itu, photographer yang tahu, perlu take alert.

  • Elakkan untuk memberi arahan posing outdoor dan indoor yang benar-benar romantik. Seperti kissing2, hampir kissing, peluk yang mengiurkan.. Kalaupun ada ( atas permintaan pengantin sendiri, kadang2 ada pengantin mahu posing begitu 2,3 shoot sebagai kenangan), elakkanlah dari publish kepada public. Jadikan ia sebagai simpanan peribadi pengantin sahaja..

  • Photographer wanita beruntung kerana boleh shoot moment pengantin perempuan bersiap. Jadilah photographer yang amanah juga bertaqwa dengan tidak publish gambar tersebut kepada public. Tak ada effect pun kalau kita simpan sahaja gambar tersebut untuk pengantin kan.☺

  • Gambar yang menampakkan aurat pengantin perempuan tidak di masukkan ke dalam photobook ataupun album gambar. Kerana kita akan hantar untuk print. Yang bekerja di kedai printing tu ada lelaki dan juga perempuan.

P/s: Tidak di nafikan, akan ada ahli keluarga pengantin ( certain case) yang free hair juga bergambar dan kadang-kadang terpaksa juga photogrpher masukkan di dalam album untuk bahagian famili photo. Kita hanya berusaha sehabis daya untuk meminimakan pendedahan aurat orang lain. Semoga dengan usaha kita yang sedikit ini menjadi bekal kita di akhirat sana..☺☺

Itu sahaja dahulu untuk tips kali ini dari HHH Photography. Minggu ini job wedding terakhir sebelum ramadhan. Sempena Ramadhan yang bakal menjelang tiba, marilah kita sama-sama berusaha menjadi seorang muslim yang lebih baik dari sebelumnya.☺

Wallahua'lam
**********************
copyright reserved for HHH Photography
Read More

Kenapa Nasi yang baru dimasak cepat basi ?

6 comments

Kenapa Nasi yang baru dimasak cepat basi ?


Kenapa Nasi yang baru dimasak cepat basi ?

Mungkin anda tak cuci periuk nasik betul2 pun boleh jadi nasi yang dimasak akan cepat basi.

Tapi kalau ianya kerap berlaku..walaupun periuk dah cuci bersih dan segala macam petua dah kami buat masih basi juga mcm mana ?
Itu tandanya rumah anda ada penghuni yang tak nampak.

Basi yang macam mana?
Terlalu cepat basi, kadang2 masih panas, tapi dah basi, ada yang lebih kritikal baru sahaja masak terus basi.

Kenapa nasik, lauk boleh cepat basi dan kaitan dengan makhluk halus ?
Kita taknampak, kalau Allah izin nampak, kita akan nampak jin2 tu berak kencing dalam makanan kita. lalu nak makan ? sebab tu lauk dan nasi cepat basi. Pernah berlaku, Nasi baru dimasak, masih berasap lagi tetapi.. nasi tu dah pun basi..

Maka caranya, Ambil segenggam lada hitam, dan dibaca ayat Kursi 7 kali. setiap kali masak nasik dan lauk baca Bismillah sampai habis dan masukkan 7 butir lada hitam kedalam periuk. Baki lada hitam bolehlah disimpan dan digunakan setiap kali hendak memasak.

Kalau masih basi juga, panggilah perawat islam berdekatan dengan rumah anda.

InsyaAllah segalanya dengan izinAllah.
Read More

PERUBATAN NATUROPATI PERTAMA DI MELAKA

Leave a Comment

Definasi Perubatan Naturopati (Naturopathic Medicine or Naturopathy)

Yusmizee Naturopathic Center

Perubatan Naturopathic atau Naturopati (Naturopathy), adalah berdasarkan kepada kepercayaan bahawa badan boleh sembuh dengan sendirinya. Pengamal Naturopati percaya badan manusia itu mempunyai keupayaan untuk membaiki diri sendiri dan pulih daripada penyakit jika ia disokong oleh persekitaran yang sihat. Bantuan dari Pengamal Naturopati dalam proses penyembuhan menggabungkan pelbagai kaedah kesihatan alternatif yang berasaskan semata-mata kepada keperluan individual, bukannya dari perubatan konvensional.

Di Malaysia, terdapat dalam lingkungan 300 Natoropathy  bertauliah mengamalkan perubatan ini. Mereka menyediakan latihan dan pendidikan di terapi semulajadi, seperti pemakanan, hidroterapi, herba, tumbuh-tumbuhan / bunga, homeopati dan urutan (sekadar menamakan beberapa jenis). Pengamal perubatan semulajadi seperti ini mempunyai banyak ubatan dan cadangan untuk menyokong persekitaran yang sihat supaya tubuh boleh memulihkan diri sendiri. Mereka melihat setiap orang adalah unik melalui gaya hidupnya, diet, program senaman, keadaan mental dan emosi dan juga sejarah peribadi apabila membuat cadangan rawatan tertentu. Ianya menampakkan perbezaan kelainan yang besar di antara perubatan konvensional dan naturopati.

Naturopati boleh membantu seseorang dalam usaha mereka untuk menjaga kesihatan yang lebih baik, dari peringkat pencegahan untuk keadaan yang serius atau kronik. Oleh itu, orang ramai boleh mendapatkan pengamal naturopati (Doktor Naturopati yang bertauliah)  untuk memeriksa tahap kesihatan mereka, mendapatkan bantuan daripada sekecil-kecil penyakit seperti selesema atau alahan atau untuk merawat keadaan yang lebih serius seperti penyakit jantung atau kencing manis (diabetes).

Yusmizee Naturopathic Centre, Alor Gajah Melaka

Yusmizee Naturopathic Centre, Alor Gajah Melaka

Hari ini, di Negara-negara maju telah beralih kepada perubatan Naturopati kerana ianya lebih berkesan dan sangat selamat, Insya Allah ! Suatu kaedah perubatan yang telah di iktiraf oleh WHO dan perubatan dunia.
Naturopati adalah perubatan tanpa menggunakan bahan terlarang (dadah), bahan kimia dan tanpa melibatkan pembedahan. Semua rawatan semulajadi adalah naturopati. Yusmizee Naturopathic Centre, Alor Gajah, Melaka, adalah sebuah pusat rawatan dari rangkaian Pertubuhan Pengamal Utama Naturopati Malaysia.

Tertubuhnya Yusmizee Naturopathic Centre adalah untuk memberikan perkhidmatan tersebut. Yusmizee Naturopathic Centre menyediakan kaedah rawatan naturopati seperti Rawatan Bekam, Akupuntur, Urutan Tradisional Melayu, Teknik Pembetulan Tulang pinggul dan tulang belakang, Terapi Hipnosis dan Penawar herba homeopati.
Yusmizee Naturopathic Centre

Yusmizee Naturopathic Centre juga menawarkan 3 harga yang berpatutan ;
1) Harga untuk rawatan pesakit biasa.
2) Harga untuk rawatan vvip.
3) Harga Ekslusif untuk penyakit kronik yang mengikut Protokol rawatan Naturopati.

Rawatan di Yusmizee Naturopathic Centre lebih Islamik dan juga menyediakan perawat khas wanita untuk merawat pesakit-pesakit wanita.

Kursus Naturopati

Selain menyediakan khidmat rawatan, Yusmizee Naturopathic Centre juga menjalankan kursus-kursus dan ceramah berkaitan perubatan Naturopati.

Yusmizee Naturopathic Centre
Yusmizee Naturopathic Centre
Yusmizee Naturopathic Centre

Sebarang pertanyaan berkenaan Naturopati boleh berhubung terus dengan DrN Yusmizee ;

"Hubungi saya hari ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana saya boleh membantu anda belajar untuk hidup dalam suasana kehidupan yang terbaik!"


DrN Yusmizee Bin Yusoff 
Persatuan Pengamal Utama Naturopati Malaysia (MANIS)
Pusat Pengajian Sains Perubatan (USM Kubang Kerian).

Tel : 012-3556736
Alamat : Lot 2.33, Tingkat Satu Bangunan Mara Alor Gajah, 
78000 Alor Gajah. Melaka




Read More

KEK TIRAMISU HOMEMADE

7 comments

KEK TIRAMISU HOMEMADE


KEK TIRAMISU HOMEMADE

BAHAN:

4 sudu besar tepung kastard
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
1 cawan air
biskut roti crackers ( mana2 jenis crackers boleh)
milo (untuk di tabur)



CARA MEMBUATNYA:
  1. Masakkan tepung kastard, susu cair, susu pekat, dan air sampai pekat dan likat.
  2. Tutup api dan biarkan seketika.
  3. Susun biskut dalam bekas, curahkan kastard sedikit dan ratakan keseluruh roti.. tabaurkan milo di permukaan nya ( tak nak tabur pun boleh)
  4. Ulang step 3 sampai habis adunan kastard.
  5. Akhir sekali, tabur milo dan sejukkan dalam peti sejuk.
Read More

Tips Pemilihan Warna Hijab Mengikut Tona Kulit

Leave a Comment

Tips Pemilihan Warna Hijab Mengikut Tona Kulit


Assalammualaikum w.b.t
Pelajari Pemilihan Warna Hijab Mengikut Warna Kulit |  Pernah tak anda perasan kekadang ada sahaja yang memerhati cara penampilan anda. Terutamanya bila anda memakai hijab yang agak kurang sesuai dengan anda. Bagaimana ingin membuat pemilihan dalam berhijab mengikut tona warna.   
dreams fairy boutique, dreams fairy hijab boutique




Read More

Air Nabeez Atau Air Rendaman Kurma

5 comments

Air Nabeez Atau Air Rendaman Kurma


Air Nabeez Atau Air Rendaman Kurma

Buat sahabat yang Sakit Go Out dan lemah tenaga.

Apa tu air nabeez?
Air nabeez adalah air rendaman (infused water) kurma / kismis (raisins). Kurma atau kismis di rendam dalam air masak semalaman (dalam bekas yang bertutup) dan diminum keesokkan paginyer.


Sumber mengatakan: air nabeez nie kegemaran rasullah s.a.w. Nabi akan rendam beberapa butir kurma atau kismis (salah satu) di dalam air untuk semalaman (dalam bekas bertutup) + minum air rendaman kurma tu diwaktu pagi. Air tu nabi minum & buah kurma yg dah lembik tu, nabi telan sekali.

Talk about infused water. Org barat baru sekarang paham dan baru nak popularkan kaedah infuse water nie. Nabi kita dah buat lama dah.

Dari segi kesihatan tubuh badan, kurma telah dibuktikan sebagai:-
1. pemberi & pemulih tenaga (ini antara sebab kita disunatkkan memakan kurma sebaik berbuka puasa)
2. tinggi kandungan fiber ~ mengelakkan kolestrol jahat dari terkumpul di dalam badan. Sangat bagus dalam mengelakkan sembelit (atau meredakan & memulihkan diri dari sembelit)
3. pemberi zat besi yang sangat bagus.
4. kaya pottassium ~ penting dalam penjagaan jantung & menstabilkan tekanan darah

Khasiat air nabeez
Air nabeez nie adalah minuman berakali, yang mampu menolong membuang asid dari perut dan sistem pencernaan badan. Juga membantu badan untuk menyingkirkan bahan2 toksin dari badan. Dalam ertikata lain ~ sebagai detox.

Disebabkan air nabeez nie tinggi kadar fiber, ia mampu membantu proses pencernaan yang baik & meningkatkan / menajamkan fikiran. Agar kita tidak mudah lupa.

Sangat bagus untuk memulihkan lemah tenaga batin.

Juga bagus untuk pesakit Arthritis & pesakit Gout ~ kerana air nabeez membantu menuetralkan kadungan urik asid di kalangan pesakit Gout.

Cara membuat air nabeez
Rendam beberapa butir kurma (seelok2nyer bilangan ganjil) ke dalam air masak dalam jug air / gelas. Seelok2nyer dibuat waktu petang / malam, dan pastikan jug air / gelas tu bertutup. Keesokkan paginyer (dalam 8-12 jam selepas direndam), air tu bole diminum & buah kurma yang telah lembut tu dimakan begitu sahaja.

Kurma yang elok digunakan adalah kurma ajwa. Tapi kalo takde kurma ajwa ~ sebarang kurma lain pun boleh.

Air nabeez tu boleh diminum begitu sahaja / boleh dikisar sebelum diminum.

Kalau nak buat air nabeez menggunakan kismis, pun boleh jugak. Caranyer ambil segenggam kismis dan direndam dalam air jugak. Dibiarkan semalaman jugak.

Kalau nak minum air nabeez pagi, siapkan petang / malam. Kalau nak minum air nabeez di waktu malam, rendam kurma / kismis di waktu pagi.

Pantang larang dalam membuat air nabeez
Hanya gunakan salah satu daripada buah2an pada satu2 masa. Tak boleh campurkan kurma & kismis untuk membuat air nabeez. Maksudnyer ~ kena buat dalam 2 bekas yang berasingan kalau nak minum nabeez kurma dan nabeez kismis.

Air nabeez nie kalo disimpan di dalam peti ais ~ boleh tahan 1 ~ 2 hari.

Tapi dilarang meminum air rendaman kurma / kismis yang sudah memasuki 2~3 hari. Ini disebabkan air rendaman kurma / kismis yang dibiarkan melebihi 2~3 hari, proses penapaian (fermentation) telah bermula & air rendaman kismis / kurma itu sedang dalam proses menjadi arak & haram diminum.

Oleh itu, adalah lebih baik air nabeez nie dibuat fresh daily.

Air nabeez nie nanti boleh diubahsuai & ditambah dengan susu / yogurt untuk dijadikan smoothie jugak.

Kredit : FB Resepi Sheila Rusly
Read More

Segmen "AKU PUNYA BELOG ENGKAU YANG PANAS" by OmbakBergigi

10 comments

Segmen "AKU PUNYA BELOG ENGKAU YANG PANAS" by OmbakBergigi


*Klik Gambar Untuk Join*

Jom Join "Segmen' AKU PUNYA BELOG ENGKAU YANG PANAS' by OmbakBergigi. " .Kali ni korang wajib beri satu kritikan sama ada negative atau positive kepada belog OmbakBergigi. Kerana kritikan korang begitu begitu berharga. Jadi~ Apa hadiahnya? Apa syarat-syaratnya? sila klik gambar di atas untuk ke entri Segmen. :)

Jom Support Wahai Kawan-Kawan Blogger :)


Nak kritik apa ye... Bagi aku blog Ombak Gigi dak cukup cantik, kemas, tak berat... satu je, komen kat blog jangan connect ke G+, takut org tak nak tinggalkan komen sbb loading jadi lama, tu je hehe... Aku pun masih belajar tentang blog ni.. Kita sama-sama belajar dan ambil sesuatu kritikan tu secara positif.. 
Read More

Melayan Sakitnya Tuh Disini

1 comment

Sakitnya Tuh Disini - Tustel


Sakitnya Tuh Disini

Layan lagu ni Sakitnya Tuh Disini nyanyia Tustel..
Lebih syok pula dari lagu Cita Citata.. hehee
Rancak dan nakal je bunyinya..
Aku baru tahu lagu ni ada main kat drama Hati perempuan... hehe..
Jom Layan... Seharian hari ni aku layan lagu ni je..

Lirik Lagu Tustel - Sakitnya Tuh Disini

Kamu memang bukan yang terbaik
Terbaik untuk aku
Kamu masih mencari yang lain
Mencari selain diriku

Kamu memang bukanlah Arjuna
Arjuna tuk diriku
Kamu s'lalu mencari yang lain
Wanita selain diriku

Sakitnya tuh disini
Benar benar ku terluka
Sakitnya tuh disini
Ku benar benar tersiksa
Sakitnya tuh disini
Benar benar ku terluka
Sakitnya tuh disini
Ku benar benar tersiksa

Aku ingin mencari Arjuna
Arjuna untuk aku
Yang s'lalu bisa untuk setia
Seperti kisah Mahabarata

Sakitnya tuh disini
Benar benar ku terluka
Sakitnya tuh disini
howooowoo
Sakitnya tuh disini
Benar benar ku terluka
Sakitnya tuh disini
Ku benar benar tersiksa

Sakitnya tuh disini
Benar benar ku terluka
Sakitnya tuh disini
Ku benar benar tersiksa
Sakitnya tuh disini
Benar benar ku terluka
Sakitnya tuh disini
Ku benar benar tersiksa

Sakitnya tuh disini
Sakitnya tuh disini
Ku benar benar tersiksa

Read More

13 Perkara yang perlu dijaga oleh wanita.

2 comments

13 Perkara yang perlu dijaga oleh wanita.


13 Perkara yang perlu dijaga oleh wanita.

1. Bulu kening 
  • Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening. (Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.)


2. Kaki dan semacam hantu loceng 
  • Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.)
  •  Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3. Wangian 
  • Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong.
  • (Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.)

4. Dada 
  • Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka.
  • (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

5. Gigi 
  • Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – (Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani) 
  • Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)

6. Muka dan leher 
  • Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Pakaian yang nipis (jarang) 
  • Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.)

8. Tangan 
  • Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya. (Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.)

9. Mata 
  • Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31)
  • Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram. (Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.)

10. Mulut (suara) 
  • Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik (Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.)
  • Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi. (Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.)

11. Kemaluan 
  • Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.)
  • Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya. (Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.)
  • Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah. (Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.)

12. Pakaian 
  • Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti. (Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.)
  • Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang. Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya. 
  • (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim) Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut 
  • Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)
  • Riwayat Imran bin Hushain ra.: Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Sesungguhnya penghuni syurga yang paling sedikit adalah kaum wanita. (Shahih Muslim No.4921)

Kredit : FB Pakar dari Hati
Read More

Panduan Solat Ketika Sakit

1 comment

Panduan Solat Ketika Sakit


Solat merupakan tiang agama...
Dan solat dalam Islam tidak membebankan umatnya..
Sihat atau dalam keadaan sakit.. 
Solat wajib di lakukan...
Islam itu mudah dan ketika sakit ada panduan yang mudah yang boleh dijadikan rujukan...

Solat ketika sakit sama saja seperti solat berdiri... Niat dan bacaan semua sama..
Kalau mampu berwuduk dengan air, berwuduhlah dengan air.. 
Minta bantuan ahli keluarga dan sekiranya atas sebab tertentu tak boleh kena air.. Bertayamumlah..

Ketika solat, berusaha mencari arah kiblat. 



Panduan Solat Ketika Sakit
PESAKIT YANG TIDAK MAMPU SOLAT BERDIRI DAN MAMPU SOLAT DUDUK (DI BIRAI KATIL)
  1. Niat dan Takbiratul Ihram, Membaca Al-Fatihah
  2. Ruku' ikut kemampuan
  3. Iktidal
  4. Sujud di atas lantai tempat solat jika mampu, jika tidak mampu sujud semampunya.
  5. Duduk antara dua sujud / sujud tasyahhud.
(ualang perbuatan yang sama sehingga sempurna solat dan di akhiri dengan salam)


Panduan Solat Ketika Sakit
PESAKIT YANG TIDAK MAMPU SOLAT BERDIRI DAN MAMPU SOLAT DUDUK (DI ATAS KATIL)
  1. Niat dan Takbiratul Ihram. Membaca Al-Fatihah
  2. Ruku' ikut kemampuan
  3. I'tidal
  4. Sujud ikut kemampuan
  5. Duduk antara dua sujud / duduk tasyahhud
(Ulang perbuatan yang sama sehingga sempurna dan diakhiri dengan salam)



Panduan Solat Ketika Sakit
PESAKIT YANG MAMPU SOLAT MENGIRING
  1. Niat dan Takbiratul ihram. Membaca Al-Fatihah
  2. Ruku' ikut kemampuan
  3. I'tidal
  4. Sujud ikut kemampuan
  5. Duduk antara dua sujud / duduk tasyahhud
(Ulang perbuatan yang sama sehingga sempurna dan diakhiri dengan salam)



Panduan Solat Ketika Sakit
PESAKIT YANG MAMPU SOLAT TERLENTANG (MENGGUNAKAN ISYARAT MATA)
  1. Niat dan Takbiratul Ihram. Membaca Al-Fatihah
  2. Ruku'
  3. I'tidal
  4. Sujud
  5. Duduk antara dua sujud / duduk tasyahhud
(Ulang perbuatan yang sama sehingga sempurna solat dan diakhiri dengan salam. Pesakit yang tidak mampu untuk menggerakkan anggota badan, maka boleh menggunakan isyarat kepala jika mampu dan jika tidak mampu, lakukan solat di dalam hati)


Solat adalah ibadah yang mudah untuk dikerjakan, ia tidak membebankan sama sekali bagi muslim yang ingin mengerjakannya.

Firman Allah SWT di dalam surah al-Baqarah, ayat 286 yang bermaksud :

“Allah tidak memberati seseorang itu melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia akan mendapat pahala dengan apa yang diusahakannya. Dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya.”
 
Read More

THE LITTLE SARAWAK OF CANADA

5 comments

THE LITTLE SARAWAK OF CANADA


Tahukah anda bahawa terdapat sebuah pekan di Ontario, Kanada yang bernama Sarawak?

 Sarawak, Ontario, Canada

Di Ontario, Kanada pada tahun 1857, puak Indian di perkampungan Newash telah menyerahkan tanah mereka kepada Inggeris dimana sebelum inimerupakan tanah rizab Indian yang dikenali sebagai Newash Reserve, Newash ialah nama ketua puak Indian di perkampungan tersebut. Ada juga yang menyatakan bahawa mereka, puak Indian setempat telah diperdayakan oleh Inggeris sehingga terpaksa menyerahkan tanah rizab tersebut, tambahan pula kawasan tersebut ialah tanah yang terbiar. Tak lama kemudian, Gabenor General Kanada ketika itu, Lord Bury telah mengubah nama Newash menjadi Sarawak sebagai tanda penghormatan kepada setiausaha dan sahabatnya, Sir James Brooke. Dan nama 'Sarawak' itu sendiri sempena nama tanah pemerintahan Rajah James Brooke di Borneo yang bernama 'Sarawak Kingdom'.


Mungkin kerana kurangnya maklumat tentang Sarawak ketika itu, terdapat sedikit kesilapan yang dibuat oleh penulis buku dan terus menyimpulkanbahawa kononnya nama Sarawak itu berasal dari nama tempat peperangan di India padahal sebenarnya ia hanyalah satu salah faham.

Dari sebuah perkampungan Indian yang kecil bernama Newash, Sarawak telah dinaiktarafkan menjadi pekan dan disatukan dengan pekan-pekan lain seperti Brooke dan Keppel menjadi kawasan bandar Georgian Bluffs, Ontario. Nama Sarawak di Ontario terus digunakan sehingga kini di Kanada, besar kemungkinan masih ada penduduk di sana yang tidak mengetahui tentang wujudnya satu lagi 'Sarawak' di Pulau Borneo yangmenjadi asas kepada asal-usul nama Sarawak, Ontario itu sendiri.

Kredit : Planet Sarawak
Read More

10 Hadiah Yang Paling Istimewa

3 comments

10 Hadiah Yang Paling Istimewa


Hadiah siapa tak suka kan.. semua orang suka di beri hadiah..
Bermacam-macam jenis hadiah yang di terima..
Tapi tak semua hadiah yang di beri nampak dengan mata kasar...
Apakah hadiah itu? 

10 Hadiah Yang Paling Istimewa

Bukan Wang Ringgit Yang Diingini, cukuplah dengan 10 Jenis Hadiah Istimewa Ini..


Hadiah mendengar
  • Berikan hadiah ini kepada yang memerlukan dan kamu hendaklah benarbenar mendengar apa-apa sahaja yang dikatakan. Jangan mencelah, berangan-angan dan elakkan perancangan untuk membalas.

Hadiah tanda kasih
  • Usah kedekut memberikan pelukan, ciuman dan pegangan tangan. Biarkan tanda-tanda kecil ini menunjukkan kasih dan sayang yang ada dalam diri kamu.

Hadiah sehelai nota
  • Nota cinta seperti sayang awak atau sesuatu yang kreatif seperti sebuah puisi. Letakkan nota ini di tempat yang tidak disangka dan mudah dilihat.

Hadiah ketawa
  • Berikan sesuatu yang melucukan seperti gambar kartun atau artikel. Mesejnya mudah, “saya suka ketawa bersama awak.”

Hadiah puji-pujian
  • Berikan pujian ringkas seperti “warna biru memang sesuai dengan awak” atau “sedap masakan awak”. Pujian sebegini amat tinggi nilainya kepada orang tersayang.

Hadiah bantuan
  • Tiada salahnya membantu isteri mencuci pinggan mangkuk, membuang sampah atau menjaga anak. Si dia pasti tersenyum gembira kerana anda memahami keadaan mereka yang kelam kabut jika mengendalikan semua kerja rumah sendirian.

Hadiah bersendirian
  • Ada ketika kita hanya mahu bersendirian. Peka kepada saat-saat itu dan berilah masa dan ruang untuk dia bersendirian dan menenangkan diri.

Hadiah keceriaan
  • Cuba sedaya upaya supaya kita sentiasa ceria apabila bersama insan yang dikasihi. Belajar untuk senyum dan bermuka manis sepanjang masa disisinya.

Hadiah riadah
  • Sertai sesuatu sukan atau aktiviti disukai isteri. Kalah pun tak apa kerana kamu masih seorang ‘pemenang’ di hatinya.

Hadiah doa
  • Selalulah mendoakan kesejahteraannya dan seluruh keluarga. Beritahu yang mereka setiasa berada di dalam ingatan anda.


Read More

Tip-Tip Masuk Universiti

6 comments

Tip-Tip Masuk Universiti


Tip-Tip Masuk Universiti

  • Pilih kawan yang Ikhlas
Ini penting.. pilih kawan yang ikhlas. Kawan yang cita-citanya sama seperti kita. Untuk Berjaya bersama. Maksudnya pilih kawan yang senang sama-sama, susah pun sama-sama.. bukan kawan yang menumpang masa assignment, yang tahu copy dan paste, masa berbincang dan buat kerja macam-macam alasan.


  •  Pilih Subjek Jangan Ikut Kawan
Penting kalau nak berjaya di Universiti.. Jangan ikut kawan.. Ko tahu kemampuan diri. Pilih subjek yang di minati bukan subjek yang kawan minat.. Jangan takut tak de kawan, sebab semua yang masuk tu semua baru dan tak kenal siapa-siapa macam ko juga. Dalam sekelip mata je ko boleh dapat kawan dan kawan baik baru.. Kawan yang ko ikut tu belum tentu dengan ko kalau dia jumpa kawan lain.. 


  • Selidik Siapa Pihak Pengurusan
Sila kenali pihak pengurusan terringgi, dekan, lecturer, staf-staf falkulti supaya mudah berurusan dan tak salah faham dan tersalah gaduh..


  •  PTPTN
Gunakan duit PTPTN sebaiknya dengan tujuan yang betul. Jangan berjoli dan disiplinkan diri. Berjimat, dan jangan boros.. usah beli barang branded.. Biar papa asal bergaya.. Nak bergaya sangat tak makan nasi dan lauk ko dik… maggi pun belum tentu dapat beli.. ikat perut, puasa sunat je nanti..


  • Jangan Berlagak Kaya
Usah berlagak kaya… Bersederhanalah dan jangan tunjuk lagak.. kihkihkih


  • Ada Kenderaan Sendiri
Haha.. ni kalau ada kenderaan mesti ada geng yang suka tumpang.. Ko jadi drive, tukang bawa kawan-kawan ko ke sana ke sini.. kalau tolong bayar minyak tu tak apa lah juga.. ni nak kemana-mana main cakap je.. Ingat minyak tu guna air liur ke beli… 


  • Tanda Tangan Yang Simple..
Hehe.. Tanda tangan yang simple dan mudah di ikut sangat penting.. sebabnya senang untuk kawan cover kita kalau datang lambat ke kelas…


  • Kelas Cancel
Bertabahlah.. Bila dah siap bangun awal bagi, sampai kelas dan kelas cancel.. Itu kebiasaan sebagai pelajar. 


  •  Jangan Berangan
Masuk u jangan berangan macam novel atau filem cinta.. bawa buku banyak-banyak, lepas tu terlanggar seseorang, lepas tu jatuh cinta.. minta nombor phone.. realiti tak macam tu…kuikuikui.. haha



TIP YANG PALING PENTING 
Jangan sesekali lupa niat nak masuk u, Belajar rajin-rajin, Jaga Solat, Masa belajar tu tumpukan perhatian.. Hati-hati dalam memilih kawan supaya tak terkejut dengan kejutan budaya.. Jangan Lupa Orang Tua. Ingat lah harapan yang orang tua bagi.
Read More

KELEBIHAN ISTIGHFAR

Leave a Comment

KELEBIHAN ISTIGHFAR



  • Diampunkan Dosa-Dosanya oleh Allah swt
  • Dimakbulkan Permintaan & Hajat
  • Bertambah Kekuatan
  • Mudah Mendapat Zuriat
  • Menyembuhkan Penyakit
  • Menyejukkan Hati Isteri/ Suami yang Sedang Marah
  • Dijauhkan dari Azab & Bala
  • Ditambah Nikmat & Kekayaan
  • Memberatkan Timbangan Akhirat & Diangkat Ke Syurga
  • Penyelesaian Setiap Permasalahan, Jalan Keluar dari Kesusahan & Kesedihan
  • Menggembirakan Allah & Di cintai Allah


MARI BERISTIGHFAR MINIMUM 70X SEHARI AGAR DAPAT SEGALA FADHILAT ISTIGHFAR.
Read More

Doa-doa Untuk Mempertahankan Kediaman Atau Kedai Dari Kejahatan Sihir Dan Kecurian

2 comments

AMALAN PERTAHANAN RUMAH atau KEDAI DARI KEJAHATAN SIHIR DAN KECURIAN



Malang tak berbau... Walaupun bermacam-macam teknologi yang sanggih dan termoden di buat.. Kecurian tetap terjadi... Dan walau sebaik mana pun kita dan bermacam-macam kebaikkan di lakukan, jika ada yang dengki, sihir di hantar untuk melihat kejatuhan kita...

Insya Allah.. Percaya kepada Allah.. Tiada Yang Berkuasa Selain ALLAH..
Amalkan doa-doa di bawah dan bertawakal lah kepadaNYA..

  • AL-FATIHAH =1 KALI

  • AL-IKHLAS =11 KALI

  • AL-FALAQ= 1 KALI

  • ANNAS = 1 KALI

  • AYATUL KURSI = 7 KALI

  • KALIMAH LA ILAHA ILLALLAH = 111 KALI

  • SALAAMUNNN QAULAMM-MIRRAB-BIR RAHIIM = 44 KALI



LAKUKAN TIAP-TIAP MALAM SESUDAH SOLAT

MUDAHAN KITA DI LINDUNGI OLEH ALLAH S.W.T DARI BENCANA KEJAHATAN MANUSIA DAN GANGGUAN JIN
Read More

Popia Frozen Inti Sayur Kacang Dan Kentang

5 comments

Popia Frozen Inti Sayur Kacang Dan Kentang


Popia Frozen

Popia goreng sangat sedap di makan panas-panas ketika cuaca sejuk..
Bahan-bahan yang sangat mudah dan senang .

 
Popia Frozen

Bahan-bahan untuk membuat inti popia :
  • 3 bawang putih
  • 5 bawang merah
  • udang kering
  • 2 sudu kari
  • Kulit Popia


Popia Frozen
  • Kentang yang dipotong dadu
  • Sayur kacang dipotong halus


Popia Frozen

Cara memasak inti :
  • Panaskan minyak.. masukkan bawang yang ditumbuh bersama udang kering sehingga sedikit kekuningan
  • Masukkan kari dan kacau sehingga kari masak atau pecah minyak..
  • Masukkan kentang dan tambah sedikit air sehingga kentang lembut.
  • Masukkan sayur kacang dan masukkan perasa iaitu garam dan aji.
  • Kacau sehingga masak dan kering.
  • Masak dan biarkan sejuk.

Popia Frozen

  • BUNGKUS DAN GOLONG POPIA.
  • Selesai menggolong. Popia boleh di goreng atau di simpan beku.


Popia Frozen

Read More

Ais Krim Gula Apong Sukma Di Buka

2 comments

Ais Krim Gula Apong Sukma Di Buka


Ais krim gula apong.. memang sedap..
Dari minggu lepas aku dah tengok signboard aiskrim ni tapi tak berkesempatan nak cari..
Dan akhirnya aku dapat juga membeli aiskrim gula apong ni..

AisKrim Gula Apong

Dihiasi dengan taburan kacang dan oreo serta air gula apong...
Ais krim gula apong ini banyak pemintaan..
Masa aku membeli, aku giliran yang ke 15..
Dalam masa yang singkat nombor giliran membeli sampai ke 30..
Boleh di beli dalam dua saiz kecil dan besar...
Saiz kecil berharga RM2 dan b]saiz besar RM5..

AisKrim Gula Apong

Read More

KONSEP REZEKI

4 comments

 KONSEP REZEKI 


konsep rezeki


Konsep Rezeki Pertama

  • Kita usaha dan kita dapat. Contohnya, kita bekerja dan kita dibayar gaji. Itulah bentuk rezeki pertama. Kita selalu nampak rezeki yang ni.


Konsep Rezeki Kedua

  • Rezeki yang kita usaha, tapi bukan untuk kita.
  • Contohnya, kita dah dapat gaji tadi, tiba-tiba kereta rosak atau mungkin handphone hilang. Atau, kita beri pinjamkan duit kepada orang lain.
  • Contoh yang lain, adalah bersedekah, memberikan bahagian rezeki kita untuk orang lain.
  • Tujuan Allah aturkan rezeki begini untuk kita adalah kerana nak menyucikan harta kita. Tujuannya nak mengampunkan dosa kita. Tujuannya nak beri kita nikmat yang lebih banyak Tapi kita mesti diuji terlebih dahulu.


Konsep Rezeki Ketiga

  • Rezeki yang kita tak usaha pun, tapi kita dapat. Masya Allah, cuba bayangkan, kita tak usaha pun, tapi kita dapat, punyalah sayang betul Allah kat kita ni. Banyak rezeki bahagian ni yang kita selalu lupa dan selalu tak nampak.
  • Apa contoh bentuk rezeki ketiga ni? Antaranya, tiba-tiba ada orang belanja makan steamboat, kita usaha tak? Tapi Allah datangkan steamboat melalui orang tadi tu untuk kita.
  • Untuk datangnya rezeki yang ketiga ni, kita mesti melalui rezeki yang KEDUA dahulu


Konsep Rezeki Keempat

  • Mudah sahaja nak faham, kita tak usaha, maka tak dapatlah. Orang yang berusaha, maka dia dapat. Man jadda, wa jadda, kata pepatah arab ni.
  • Nampak dan faham tak konsep rezeki ni?
  • Rezeki bukan duit semata. Kita selalu nampak rezeki ini adalah harta. Sedangkan rezeki, nikmat Allah ni luas sangat.


Ilmu adalah rezeki, kawan-kawan yang baik adalah rezeki, kesihatan, kemudahan, kelapangan masa, kasih sayang, kefahaman, jodoh, zuriat, keluarga dan macam-macam lagi! Subhanallah..

Alhamdulillah.. rezeki kita semua.. berada dalam RUMPUN MESRA..

Betapa indahnya, baiknya pertemuan yang Allah aturkan ni.  Alhamdulillah..
Jadi jangan persiakan..
Read More

40 Amalan Nabi Muhammad S.A.W

Leave a Comment

40 Amalan Nabi Muhammad S.A.W


40 Amalan Muhammad S.A.W


  • Menahan diri daripada tidur diantara waktu fajar dan Isyraq, Asar dan Maghrib, Maghrib dan Isya'.

  • Menghindarkan diri mendekati orang yang mempunyai bau yang kurang menyenangkan.

  • Jangan tidur diantara manusia yang berkata buruk sebelum tidur.

  • Jangan makan atau minum menggunakan tangan kiri.

  • Jangan memakan kembali makanan yang telah dikeluarkan dari celah gigi anda.

  • Jangan mematah-matahkan jari anda.

  • Periksa kasut anda sebelum memakainya.

  • Jangan mendongak ketika sedang solat.

  • Jangan meludah didalam tandas.

  • Jangan membersihkan gigi anda dengan arang.

  • Duduk ketika sedang memakai seluar/kain.

  • Jangan memecahkan benda yang keras/sukar menggunakan gigi anda.

  • Jangan meniup makanan yang sedang panas, sebaliknya anda boleh mengipasnya.

  • Jangan mencari kesalahan orang lain.

  • Jangan bercakap diantara waktu azan dan iqamat.

  • Jangan bercakap didalam tandas.

  • Jangan berkata dongeng (palsu) tentang rakan anda.

  • Jangan mengganggu ketenteraman rakan anda.

  • Jangan memandang belakang secara kerap apabila sedang berjalan.

  • Jangan menghentakkan kaki ketika sedang berjalan.

  • Jangan mencurigai tentang rakan anda.

  • Jangan menipu sepanjang masa.

  • Jangan menghidu makanan ketika anda sedang makan.

  • Berkata dengan jelas, agar orang lain boleh faham apa yang anda katakan.

  • Hindarkan berjalan sendirian.

  • Jangan membuat keputusan sendiri, tapi rujuk pada yang arif.

  • Jangan bangga (riak) akan diri sendiri.

  • Jangan mencela makanan anda.

  • Jangan bermegah (sombong).

  • Jangan menghalau pengemis.

  • Layan tetamu anda dengan ikhlas dan baik.

  • Sabar ketika dalam kesusahan.

  • Membantu dengan tujuan yang baik.

  • Muhasabah diri dan bertaubat.

  • Berbuat baik pada mereka yang berbuat jahat padamu.

  • Berpuas hati dengan apa yang anda ada saat ini.

  • Jangan tidur berlebihan-ini akan menyebabkan penyakit lupa.

  • Bertaubat sekurang-kurangnya 100 kali sehari (istighfar).

  • Jangan makan dalam gelap.

  • Jangan makan dengan mulut yang penuh.

Read More

Lai Chi Kang Penyejuk Badan

1 comment

Lai Chi Kang Penyejuk Badan




Lai Chi Kang salah satu minuman yang akan di cari ketika cuaca panas...
Minuman penyejuk badan.. Salah satu minuman kegemaran aku..
Sangat sedap, manis manis masam dan banyak khasiat juga..
Bahan-bahan yang ada dalam Lai Chi Kang ini mampu menyejukkan badan dan sangat berkhasiat..
Antara isi bahan-bahan Lai Chi Kang dan khasiat nya..

  • Barli - mengurangkan risiko penyakit barah, jantung, penyejuk badan

  • Agar-Agar - melancarkan pencernaan, baik untuk kulit,menurunkan berat badan, menyihatkan rambut, menurunkan kolestrol meredakan radang sendi, mengatasi stress.

  • Selasih - mengubati batuk, baik untuk jantung, baik untuk kesihatan mata

  • Kembang Semangkuk - mengubati batuk kering dan pendarahan rahim, menurunkan demam, merawat asma, batuk kering, buasir, pelbagai jenis demam panas, pendarahan (hidung, perut, usus atau pundi kencing), penawar racun, melawaskan pembuangan air besar, merawat masalah kulit yang terlampau terdedah kepada cahaya matahari, masalah ginjal, sakit mata, sakit gigi, cacing dalam perut dan usus, cirit-biri

  • Laici - melindungi dari kanser, penuaan, mencegah tekanan darah tinggi, meningkatkan imuniti, meningkatkan metabolisme, melidungi sakit jantung.

  • Limau Sunkist -  dengan kesihatan jantung, penglihatan, pelalian dan mengurangkan risiko penyakit kanser, membantu perkembangan otak janin dan mengawal tekanan darah.

Lai Chi Kang juga boleh juga di minum suam-suam.. elok minum  yang suam ketika batuk dan kurang sehat...



Read More

Usah Menjadi Tolol Dengan Membayar Tol

4 comments

Usah Menjadi Tolol Dengan Membayar Tol


Janji yang hampiri ditepati oleh Ketua Menteri Sarawak Adenan Satem...
Iaitu MENGHAPUSKAN KUTIPAN TOL DI SARAWAK..
Insya Allah Hujung Tahun ni bayaran tol di satu-satunya tol di Sarawak akan di hapuskan..
Sebab apa aku tulis 'hampir di tepati' sebabnya selagi belum terlaksana itu belum ditepati..
Dan apabila telah terlaksana, itu baru di panggil DITEPATI..
Berita ini di sambut dengan senyuman oleh penduduk Sarawak.


"Bak kata Adenan, kita tidak mahu ada tol, kerana perkataan tol kalau tambah OL di hujungnya akan menjadi perkataan TOLOL, jadi kita tidak mahu menjadi TOLOL dan ini (penghapusan kutipan tol) adalah apa yang kita hendak berikan kepada rakyat sejak beliau menjadi Ketua Menteri"

Read More

SETIAP SUAMI PERLU BACA : Cintai Isterimu…

1 comment

SETIAP SUAMI PERLU BACA : Cintai Isterimu…




“Cintai isterimu biarpun dia menyisip sedikit daripada kopi atau the yang dibancuhnya.”
  • Dia hanya mahu memastikan rasanya tepat dengan seleramu



”Cintai isterimu apabila dia menyuruh kamu solat dan berdoa.”
  • Dia hanya mahu bersamu di Jannah (Syurga).”



“Cintai isterimu apabila dia meminta kamu bermain dengan anak-anak.”
  • Anak itu lahir kerana kamu bersama dia.



“Cintai isterimu di saat kamu dipanah api cemburu.”
  • Daripada ramai lelaki yang mengingininya, dia telah memilih kamu.



“Cintai isterimu walaupun dia mempunyai tabiat yang menjengkelkan yang bias menjadikan kamu gila.”
  • Kamu juga memiliki sikap yang menjengkelkan.



“Cintai isterimu biarpun kamu tak lalu makan masakannya yang tak sedap.”
  • Dia sudah mencuba yang terbaik untuk mu.”



“Cintai isterimu walaupun dia kelihatan kusut-masai pada waktu pagi.”
  • Dia akan berhias di waktu lain.



“Cintai isterimu apabila dia meminta kamu membantu anak-anak buat kerja rumah.”
  • Dia hanya mahu kamu jadi sebahagian daripada mereka.



“Cintai isterimu walaupun dia sudah gemuk.”
  • Katakan saja dia tetap cantik di matamu.



“Cintai isterimu apabila dia kelihatan cantik.”
  • Dia milikkamu jadi hargailah dia



“Cintai isterimu apabila dia mengambil masa untuk bersiap.”
  • Dia hanya mahu kelihatan cantik untuk kamu.



“Cintai isterimu walaupun dia membeli hadiah yang kamu tidak suka.”
  • Senyum dan katakana itulah hadiah yang kamu ingini.



“Cintai isterimu biarpun dia memiliki tabiat yang tidak baik.”
  • Ketahuilah kamu jug ada, jadi bantulah dia berubah dengan bijak dan penuh ihsan.



“Cintai isterimu ketika dia menangis tanpa sebab.”
  • Jangan Tanya! Hanya beritahu dia yang semuanya akan baik-baik sahaja.



“Cintai isterimu saat dia dating bulan.”
  • Beli coklat, gosokkan kaki dan belakangnya sambil berbual dengannya.



“Cintai isterimu walau apa sahaja yang kamu lakukan tidak menyenangkan hatinya.”
  • Biarkan kerana ia berlaku dan akan berlalu.



“Cintai isterimu yang telah mengotorkan bajumu.”
  • Kamu memang memerlukan baju baru.



“Cintai isterimu walaupun dia bising semasa kamu memandu.”
  • Dia hanya mahu kamu selamat.



“Cintai isterimu ketika dia mahu bertikam lidah.”
  • Dia hanya mahu yang terbaik untuk kamu.


CINTAI DIA KERANA DIA ISTERIMU. MILIKMU. KAMU TAK PERLU APA-APA ALASAN LAIN.



Kredit : Novel Abang Mekanikku
Read More

Rekaan Pakaian Tradisional Moden Bergaya dari Zalora

13 comments

Rekaan Pakaian Tradisional Moden Bergaya dari Zalora


Kalau tiada yang lama, maka tiada yang baru.. 
Ibarat Takkan Melayu Hilang Di Dunia..
Begitu juga dengan pakaian Tradisonal Melayu..
Takkan pernah hilang di tinggal zaman...

Baju Kurung, Baju Kebaya dan Baju Melayu...
Walaupun telah direka berabad lamanya serta telah dipakai secara meluas sejak zaman-berzaman.
Pakaian tradisional ini lah yang menjadi pakaian rasmi dan pakaian kebangsaan ketika kita menyambut apa jua sambutan perayaan mahupun upacara-upacara rasmi.

Namun dengan peredaran masa dan perkembangan fesyen yang begitu pesat...
Rekaan pakaian tradisonal ini telah di beri nafas baru dan di modenkan oleh ramai pereka fesyen khususnya pereke fesyen tanah air.

Koleksi pakaian tradisional terkini yang dimodenkan ini seringkali menjadi buah bicara penggemar fesyen dan sejak akhir-akhir ini sering menjadi pilihan golongan muda.




Rekaan Pakaian Tradisional Moden Bergaya dari ZaloraRekaan Pakaian Tradisional Moden Bergaya dari Zalora

Sebagai contoh, rekaan baju kurung yang asal telah dimodenkan menjadi koleksi baju kurung moden yang begitu menarik sekali. Kini terdapat pelbagai rekaan baju kurung moden yang unik dan sesuai untuk digayakan ke majlis-majlis istimewa.




Rekaan Pakaian Tradisional Moden Bergaya dari ZaloraRekaan Pakaian Tradisional Moden Bergaya dari Zalora

Bukan itu sahaja, rekaan kebaya juga telah diubah suai menjadi koleksi kebaya moden yang sering kali dijadikan pakaian pilihan oleh mereka yang ingin melangsungkan majlis perkahwinan. Koleksi kebaya moden ini juga kadangkala dipakai sepakai pakaian kasual dan dipadankan dengan pemakaian jeans.




Rekaan Pakaian Tradisional Moden Bergaya dari ZaloraRekaan Pakaian Tradisional Moden Bergaya dari Zalora


Untuk rekaan baju melayu pula, kita boleh lihat revolusi fesyen yang drastic dengan kemunculan rekaan-rekaan baju melayu yang cukup trendi dan hipster.


Sangat menarik rekaan pakaian Tradisonal yang di reka mengikut kemodenan zaman sekarang. Pelbagai fesyen yang di reka mampu menarik perhatian orang ramai.  Harga yang di tawarkan masih mampu untuk di beli dan yang pastinya kualiti kain yang sangat lembut dan selesa menjadi faktor utama pemilihan selain fesyen yang menarik..  Layari website ZALORA untuk melihat pelbagai Rekaan Pakaian Tradisional.
Read More
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...