Bolehkah, Bersolat Tanpa Telekung?

Bolehkah, Bersolat Tanpa Telekung?


Bolehkah, Bersolat Tanpa Telekung?


Saya lihat sekarang ada orang perempuan yang solat tanpa pakai telekung. Dengan memakai tudung biasa, baju labuh dan seluar, tetapi saya lihat dia memakai stoking. Bolehkah demikian?

Jawapan::
Yang penting dalam syarat sah solat ialah menutup aurat. Kaki aurat, seluruh badan aurat kecuali muka dan tapak tangan. Jika seseorang itu menutup auratnya tidak kira dengan apa sekalipun, maka solatnya dikira sah walaupun dia tidak memakai telekung.

Ustaz Fadzli Al-Yamani
Dipetik dari Majalah Solusi..

Kesimpulannya... Tak ada telekung bukan maknanya boleh meninggalkan solat... Seelok-eloknya, pakai pakaian yang sesuai dan menutup aurat.. dan yang pastinya sekarang, di mana-mana surau pasti ada menyediakan telekung yang boleh di gunakan untuk solat... 
Previous
Next Post »

1 Komen:

Write Komen
Amelia
AUTHOR
Selasa, Januari 05, 2016 1:12:00 PG delete

lagipun yang pakai telekung cuma orang malaysia dengan indonesia je. hehe

Reply
avatar

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
ConversionConversion EmoticonEmoticon