Buah Engkabang Kebanggaan Sarawak Yang Makin Pupus

Buah Engkabang Kebanggaan Sarawak Yang Makin Pupus


Buah Engkabang Kebanggaan Sarawak Yang Makin Pupus

Salah 1 kebanggaan Sarawak ketika dahulu dan pernah mencetuskan fenomena. Buah ini dikenali sebagai buah Engkabang atau lebih dikenali sebagai "The Flying Helicopter", oleh kerana cara buah ini jatuh ke tanah bepusing seperti helicopter.

Buah Engkabang cukup sinonim dengan masyarakat Sarawak kerana buah ini dapat dibuat minyak seperti minyak kelapa sawit. Tidak hairanlah sekitar tahun 70an, 80an dan penhujung 90an banyak orang berebut-berebut mencari buah Engkabang di dalam hutan sama ada untuk dijual atau untuk kegunaan sendiri.

Dahulu sesiapa mempunyai pokok Engkabang ibarat orang kaya baru, kerana harga buah Engkabang ketika itu cukup mahal untuk sekilo jika dijual, lebih-lebih lagi selepas disalai. Namun sayangnya banyak pokok-pokok buah Engkabang hampir pupus oleh pembalakan haram yang semakin rakus dibumi Sarawak.

Previous
Next Post »

2 Komen

Write Komen
Suria Amanda
AUTHOR
Isnin, Januari 18, 2016 6:12:00 PTG delete

Cantik plak buah tu...buat minyak masak tp x leh makan eh?

Reply
avatar
MaisarahSidi
AUTHOR
Isnin, Januari 18, 2016 9:38:00 PTG delete

unik buah ni..first time tau.

Reply
avatar

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
ConversionConversion EmoticonEmoticon