Auto Publish Entry Di Page Facebook

Leave a Comment

Auto Publish Entry Di Page Facebook


Auto Publish Entry Di Page Facebook


Entry PROP KAHWIN UNTUK KAKAK merupakan salah satu entry yang publish secara automatik di page Reena-www.mreena.com

Fuhh... lama dah Reen tak buat tutorial.. Reen nak kongsi sesuatu yang mungkin berguna untuk blogger-blogger.. Auto Publish Entry Di Page Facebook ni amat membantu Reen selepas Reen buat entry. Reen tak perlu nak Ping entry tersebut kat Page Facebook Reen sebab Reen dah atur entry tu auto publish. Entry Schedule pun Reen tak terkejar-kejar nak Ping ke Page. Jimat sikit masa kat situ.. hehe

Reen akan cuba tunjuk satu persatu, harap korang faham. Dan maaf, jika ada yang tak faham. 

Auto Publish Entry Di Page Facebook



Auto Publish Entry Di Page Facebook

  • Masukkan Email dan Password. (Nak senang ingat, guna email dan password yang biasa korang guna. Contoh : Email Blog atau Facebook)
  • Klik CREATE ACCOUNT


Auto Publish Entry Di Page Facebook

  • Jangan lupa check Email ye. Corform kan email.
  • Lepas tu teruskan, atau Sign In.


Auto Publish Entry Di Page Facebook

  • Klik My Recipes


Auto Publish Entry Di Page Facebook

  • Klik Create a Recipe


Auto Publish Entry Di Page Facebook

  • Lepas itu klik perkataan THIS yang berwarna biru


Auto Publish Entry Di Page Facebook

  • Taip Blogger dan klik logo blogger


Auto Publish Entry Di Page Facebook

  • Pilih dan klik Any New Post


Auto Publish Entry Di Page Facebook

  • Klik Create Trigger


Auto Publish Entry Di Page Facebook

  • Lepas tu klik perkataan That yang warna biru


Auto Publish Entry Di Page Facebook

  • Taip Facebook sebab kita nak buat auto publish kat facebook.. 
  • Pilih dan klik Facebook Pages. Kalau tak de page, personal facebook pun boleh.
  • Nanti akan keluar satu kotak facebook supaya akaun ifttt ni connect dari blog ke facebook korang.


Auto Publish Entry Di Page Facebook

  • Pilih dan klik Upload a photo from URL (hasil nanti seperti entry Prop Kahwin Untuk Kakak, rujuk gambar paling atas)


Auto Publish Entry Di Page Facebook

  • Complete Action Fields ni tak perlu ubah apa-apa. Terus klik Create Action.


Auto Publish Entry Di Page Facebook

  • Kalau tak nak pening kepala, klik je Create Recipe
  • Siap..
  • Selamat mencuba dan semoga berjaya.


Auto Publish Entry Di Page Facebook

Selain Auto Publish ke Facebook Page. Akaun ifttt juga boleh auto twitt, auto instagram dan macam-macam lagi... Buat masa ni, Reen ada tiga je yang auto post.. Setiap langkah hampir sama, asalkan korang rajin mencuba.. Selamat mencuba..

ENTRY INI AUTO PUBLISH DI Reena-www.mreena.com, kalau sudi like sekali page Reen


Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

0 Komen:

Catat Ulasan

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...