Daging Masak Kurma Kicap

3 comments

Daging Masak Kurma Kicap



Daging Masak Kurma Kicap

Resepi Daging Masak Kicap...

Bahan-bahan :

500g daging

2 sudu makan serbuk kurma ayam/daging

5 sudu makan kicap masin

2 sudu makan kicap pekat

1 inci Halia

2 biji bawang putih

3 biji bawang merah

1 batang serai

2 sudu kerisik

Rempah tumis (kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga)




Cara-cara :

1. Daging di rebus dengan halia yang telah lumat di tumbuk dan serai yang dititik hujung. Rebus sampai Daging menjadi empuk dan lembut. Kemudian masukkan kicap masin. Api dapur di biarkan sederhana.

2. Tumbuk bawang putih dan bawang merah.

3. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan rempah tumis dan bawang yang di tumbuk tadi sehingga sedikit kekuningan.

4. Kemudian masukkan kari kurma yang telah di larut bersama sedikit air. Kacau sehingga pecah minyak.

5. Masukkan kari kurma yang telah pecah minyak tadi ke dalam periuk daging. Kacau. Dan masukkan kicap pekat.

6. Kacau daging sehingga mendidik. Kekalkan api dapur sederhana. Masukkan garam dan aji secukup rasa.

7. Siap dan tutup api.
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

3 ulasan:

  1. Resepinya senang tapi nak masak tu ya Allah bulan2 puasa ni bekas cucuk2 setan tu pun still ada masalnya tu hahaa. Ceh salahkan syaitan -_-

    BalasPadam
  2. Macam senang je nak buat..nnt kak lya cuba ya reen ..

    BalasPadam
  3. Sedap pulak tengok gambar daging masak kurma kicap tu.. Boleh try buat nanti.. Thanks kongsi resepi..

    BalasPadam

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...