MAKRUH MENCUKUR BULU DAN MEMOTONG KUKU BAGI YANG MAHU BERKORBAN

MAKRUH MENCUKUR BULU DAN MEMOTONG KUKU BAGI YANG MAHU BERKORBAN.


MAKRUH MENCUKUR BULU DAN MEMOTONG KUKU BAGI YANG MAHU BERKORBAN.


وَلَا تَحْلِقُوا رُءُوسَكُمْ حَتَّىٰ يَبْلُغَ الْهَدْيُ مَحِلَّهُ

“Janganlah kamu mencukur (rambut) kepalamu sebelum hewan kurban sampai pada tempat penyembelihannya"

[Al-Baqarah : 196]


عَنْ أُمِّ سَلَمَةَ، أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم قَالَ ‏ "‏ إِذَا دَخَلَتِ الْعَشْرُ وَأَرَادَ أَحَدُكُمْ أَنْ يُضَحِّيَ فَلاَ يَمَسَّ مِنْ شَعَرِهِ وَبَشَرِهِ شَيْئًا ‏"‏ .

Daripada Ummu Salamah radiallahu ‘anha, Nabi sallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: Apabila masuknya sepuluh hari (awal Zulhijjah), dan salah seorang daripada kalian mahu melakukan korban, janganlah dia mencabut bulu atau kukunya.


[Sahih Muslim, Kitab Al-Adhohiy, Bab Nahy Man Dakhala ‘Alaihi ‘Asyr Dzulhijjah hadis no: 1977].


Di sisi mazhab Syafie, adalah makruh bagi sesiapa yang mahu melakukan korban untuk memotong kuku dan sebarang bulu di tubuh apabila masuk 1 Zulhijjah sehinggalah dia melakukan korban.

ps: 9 Zulhijjah hari Wukuf di Arafah disunatkan berpuasa bagi orang tak buat haji.
Previous
Next Post »

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
ConversionConversion EmoticonEmoticon