Cara Betul Mencari Carian Di Google

2 comments

Cara Betul Mencari Carian Di Google

Cara Betul Mencari Carian Di Google


Cari je kat Google semua ada. Ye, itulah yang kita selalu fikir. Tapi percaya tak walaupun ada kat Google kita masih tak jumpa apa yang kita nak cari. Dah guna segala kata kunci dah tapi masih juga tak jumpa. Mana silapnya eh? Sebenarnya ada cara yang betul dan tepat nak buat carian kat Google tau. 

1. Guna simbol 'I' atau 'Or' kalau tak pasti apa yang korang nak cari tu.
  • Contoh macam dalam gambar kat bawah korang confuse nama orang tu Jennifer Lawrence atau Jennifer Anniston. Letak je or haa jumpa lah lepas tu. Ok?


2. Guna simbol ~ kalau ada ayat sinonim dengan topik
  • Bila korang letak simbol ~ semua yang korang nak cari keluar. Jadi, tak perlu lah pun nak taip panjang resepi sihat kalau nak kurus ke apa kan?


3. Carian kat website 
  • Kalau korang nak cari artikel best kat sesuatu website tapi susah nak cari satu-satu, korang taip je nama website tu dan kata kunci yang korang nak. Kemudian semua artikel berkaitan akan keluar. 


4. Lupa ayat atau perkataan penting? Letak je '*'
  • Rasa macam dah lengkap dah key word, sekali perkataan paling penting lupa. Jangan risau letak je simbol asterisk '*" okay?


5. Bila banyak sangat perkataan lupa, letak je "AROUND" (jumlah perkataan)
  • Maksudnya kat sini jika anda terlupa beberapa perkataan, hanya letak AROUND (berapa perkataan yang korang lupa tu)


6. Teruk sangat lupa letak je lah "intitle:"
  • Kalau satu apa pun korang tak tahu nak cari, letak je 'intitle:husky" ada lah keluar nanti. 


Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

2 ulasan:

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...