Bagaimana Untuk Mencari Pangsapuri Yang Berpatutan Di Penang

Bagaimana Untuk Mencari Pangsapuri Yang Selesa Di Penang


Bagaimana Untuk Mencari Pangsapuri Yang Berpatutan Di Penang

Pangsapuri baru dan yang berkualiti sangat tinggi permintaannya di Malaysia. Walau bagaimanapun, dengan nilai harga yang rendah di Malaysia, nilai harga pangsapuri baru di Malaysia masih sangat mahal untuk di beli atau untuk di sewa sehingga menyebabkan kita tidak dapat membuat pilihan. Ada sumber mengatakan satu-satunya cara untuk mencari kediaman yang berpatutan ialah berdoa dan mengharap yang terbaik. Sehingga ada yang mengadakan tidak ada rumah pangsa yang murah di mana-mana. Terdapat cara untuk menyewa pangsapuri yang berkualiti tanpa perlu mencari di banguanan tua serta usang yang sering menjadi persolan penduduk setempat. Dan yang pastinya kita boleh bergantung kepada portal hartanah seperti PropertyGuru to look for a Penang apartment, tetapi cara-cara yang di ikuti pasti akan menjadi pertaruhan dalam mencari permata yang tersembunyi.

1. House Hacker
  • Agak serupa dengan pelajar asrama, house hacker sengaja membina rumah tunggal yang di reka untuk menggabungkan kerjasama ruang kerja dan ruang tamu. Rekaan ini mendapat sambutan dan membawa kepada populariti di Amerika Syarikat dan sekarang rekaan ini sudah mula bertapak di Malaysia. Satu artikel di Grist menerangkan rumah House Hacker ii di reka mesra alam, suasana yang santai serta membenarkan penyewa menyewa secara fleksibel. Selain itu, di tawarkan juga menyewa untuk jangka masa yang pendek atau panjang. supaya kita penyewa boleh membuat pilihan untuk terus menetap di situ atau berpindah keluar sekira tidak selesa dengan persekitaran. Dan sekiranya anda seorang yang belum berkahwin dan ingin memulakan perniagaan atau memerlukan seseorang bekerja dengan anda, House Hacker merupakan pilihan yang tepat.

2.  Menyewa
  • Jika orang akan berada jauh dari tempat anda untuk tempoh tertentu atau beberapa bulan sahaja, tetapi korang tidak mahu menyimpan harta benda korang ke dalam stor. Korang boleh mempertimbangkan untuk menyewa kediaman korang di samping boleh menjana pendapatan masuk. Sekiranya pangsapuri kediaman korang berhampiran pandai atau mempunyai pemandangan yang menarik maka ia pasti dengan mudahnya boleh di sewakan kepada pelancong dengan harga yang berpatutan. Jika korang berada jauh dalam tempoh tertentu, korang boleh menyewa kepada pelajar.  Sebagai altenatifnya, korang boleh menyewa kepada orang denga harga yang lebih murah dari syarikat dan perumahan. Apartment Ratings telah menyenaraikan beberapa penyewa seperti menyewakanJika anda akan berada jauh dari rumah untuk jumlah tertentu masa, walaupun hanya untuk beberapa bulan, tetapi tidak mahu meletakkan semua harta benda anda ke dalam simpanan, kemudian mempertimbangkan penyewaan kondo anda pada masa itu untuk menjaga wang masuk . Jika pangsapuri anda adalah berhampiran dengan pantai atau mempunyai pandangan yang menarik maka ia dengan mudah boleh disewakan kepada pelancong untuk harga yang berpatutan. Jika anda akan berada jauh semasa penggal maka anda boleh menyewakan kepada pelajar mencari penginapan. Sebagai alternatif, anda boleh menyewakan yang rata dari orang lain kerana ini kadang-kadang bekerja di luar lebih murah daripada menyewa terus dari syarikat tuan tanah atau perumahan. Apartment Penilaian menyenaraikan beberapa manfaat penyewaan sebagai kekurangan pemeriksaan kredit, fleksibel pajakan jangka pendek, tiada kos perpindahan masuk atau membayar untuk perabot baru, dan kos sewa yang lebih rendah. Semak keperluan undang-undang dan peraturan untuk bangunan anda terlebih dahulu untuk mengelakkan masalah undang-undang atau pengusiran.

3. Membaca Berita Hartanah
  • Korang pasti terfikir hanya mereka yang terlibat di dalam pelabur profesional sahaja yang perlu memberi perhatian kepada berita hartanah. Tetapi sebagai penyewa korang juga boleh menggunakan kelebihan seprti mereka untuk mencari di mana  lokasi kediaman yang berpatutan. Luangkan sedikit masa setiap hari untuk mendengar dan membaca berita-berita terkini dan menyenaraikan harga pangsapuri yang mampu milik di laman web hartanah. Dengan itu, korang boleh berada selangkah di hadapan dari penyew lain dengan belajar mendapatkan tawaran harga yang terbaik. Dengan mudahnya, korang boleh mendaftar dengan e-mel untuk mendapatkan maklumat dari laman web hartanah. Dan sekiranya korang sudah mendapat menyewa korang boleh berhenti dari menyiarkan bila mendapat penyewa. 

4. Bertanya Kepada Kenalan
  • Mencari dan menyenaraikan secara online merupakan salah satu sumber yang berguna, walau bagaimanapun terdapat juga pangsapuri yang tidak di senaraikan di talian dan hanya di tawarkan secara persendirian. Adalah lebih baik sekiranya korang bertanya kepada kenalan-kenalan rakan, saudara mara atau rakan-rakan sekerja. Bagitahu mereka yang korang 'house hunting' terutamanya di media sosial di mana ramai yang membaca sama ada yang mengenali anda, rakan kepada rakan korang yang boleh memberitahu korang yang mereka memerlukan penyewa atau sedang mencari penyewa baru. Walau bagaimanapun, tidak ada jaminan bahawa pendekatan ini akan bekerja setiap masa tetapi ia meningkatkan kemungkinan anda untuk mencari sebuah apartmen di masa akan datang.

5. Cari Rakan Sebilik
  • Kebanyakkan kediaman baru memiliki beberapa bilik tidur, menyebabkan korang yang bujang atau pasangan yang tidak mempunyai anak tidak mampu menyewa kerana harga yang tidak berpatutan. Cara yang terbaik untuk mendudukinya adalah berkongsi kos menyewa. Secara umumnya, lebih banyak bilik di pangsapuri tersebut akan lebih murah kerana bayaran sewa yang di kongsi. Ini tidak bermakna korang akan kehilangan ruang peribadi, dengan mencari teman sebilik yang sekepala dengan kita dan menghormati kita (seperti tidak keluar parti di tengah malam), korang boleh  teruskan perjanjian serta mengelak konflik. Dan apabila anda ingin keluar dari rumah sewa atau mendapat tempat korang sendir, ia tidak terlalu sukar untuk berpindah dan mencari pengganti rakan sebilik.
  • Berbanding dengan kebanyakan negara lain di Asia, dan kebanyakan negara di Barat, ia adalah mudah untuk mencari pangsapuri yang berpatutan di Malaysia, walaupun kediaman baru. Gunakan tips di atas, fikiran sentiasa terbuka, dan menonton berita hartanah untuk perkembangan baru dan korang boleh mencari pangsapuri impian korang  dengan kos yang berpatutan.
Previous
Next Post »

4 Komen

Write Komen
Khamis, Mac 30, 2017 3:23:00 PTG delete

teringin jugak nak ke penang.banyak tempat yang boleh dilawati kan di sana...

Reply
avatar
aswaleyla
AUTHOR
Jumaat, Mac 31, 2017 12:21:00 PTG delete

duk penang best. sye dlu duk penang kejap. heaven dpt mkn. hehehe. nice sharing

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
Jumaat, Mac 31, 2017 9:36:00 PTG delete

Penang memang best.. bukan saja tempat, makanan pun sedap2.. Rindu makan pesemboq

Reply
avatar

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
ConversionConversion EmoticonEmoticon