Apa Itu EIS yang tertulis di Slip Gaji?

Apa itu EIS yang tertulis di Slip Gaji?


Bagi pekerja yang bekerja dalam sektor swasta, pasti tertanya-tanya apa EIS yang tertulis di payslip?


EIS ialah Skim Insuranan Pekerjaan yang diwajibkan kepada majikan dan juga pekerja berkuatkuasa Januari 2018. EIS di uruskan oleh PERKESO. 


EIS bertindak sebagai “jaring keselamatan” bagi pekerja yang diberhentikan kerja [kerana majikan mereka mengalami penggulungan / menjadi insolven], EIS akan menyediakan bantuan kewangan kepada pekerja yang kehilangan pekerjaan sehingga mereka mendapatkan pekerjaan baru. Di samping itu, pekerja yang mencari kerja baru juga akan dibantu dengan bantuan pekerjaan, kaunseling kerjaya dan kesesuaian pekerjaan di bawah EIS.


Perlindungan Kebajikan Lanjutan 


  • EIS bertindak sebagai liputan kebajikan dilanjutkan kepada 6.5 juta pekerja swasta Malaysia yang memerlukan majikan untuk membuat sumbangan berkanun kepada dana EIS dan menahan mereka daripada membuat potongan gaji serta mengurangkan faedah tetap.Bantuan Kewangan kepada Pekerja Diberhentikan

  • EIS akan menyediakan bantuan kewangan kepada pekerja swasta yang kehilangan pekerjaan kerana majikan mereka mengalami penggulungan (atau menjadi tidak solven) sehingga mereka mencari pekerjaan baru.


Bantuan Tambahan Pencarian Kerja
  • Pekerja yang diberhentikan akan dibantu apabila mereka mencari pekerjaan baru dengan kaunseling dan latihan kerjaya.
Previous
Next Post »

2 Komen

Write Komen
Mrs Pip
AUTHOR
Sabtu, Februari 03, 2018 6:22:00 PG delete

Tq share. Bagus juga EIS ni...

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
Isnin, Februari 05, 2018 11:23:00 PTG delete

Ini yang suami maksudkan dengan insuran dalam pay slip rupanya.

Reply
avatar

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
ConversionConversion EmoticonEmoticon