PEMILIK BLOG - WWW.MREENA.COM

Hai, Selamat datang ke blog Reena Sidek.. Blogger yang berasal dari Kuching, Sarawak. Untuk Review dan pengiklanan boleh email di reenasidek@gmail.com

author

Kemaskini dan Permohonan BRIM 2017

Leave a Comment

Kemaskini dan Permohonan BRIM 2017

Kemaskini dan Permohonan BRIM 2017


Kemaskini dan Permohonan BRIM 2017 dibuka 5 Disember 2016 sehingga 31 Disember 2016. Pembayaran pertama akan dibuat kepada yang lulus pada awal tahun 2017. Semua penerima sebelum ini wajib kemaskini, sama ada online atau dengan kaedah mengisi borang offline.

Kelayakan dan jumlah bayaran BRIM tahun ini :
  • Pembayaran kategori keluarga berpendapatan kurang daripada RM3,000: RM1,200
  • Pembayaran kategori keluarga berpendapatan RM3,000 – RM4,000: RM900
  • Pembayaran kategori berpendapatan RM2,000 dan ke bawah : RM450
  • Pembayaran untuk yang Daftar E Kasih : RM1,200

Kemaskini dan Permohonan BRIM 2017

Cara Kemaskini dan Permohonan BRIM 2017 :

1. Lawati laman BRIM – ebr1m.hasil.gov.my dan masukkan nombor IC dan klik ‘hantar’.
2. Soalan keselamatan perlu dijawab selepas anda memasukkan nombor pengenalan.



Berwaspada ketika menjawab soalan ini, tekan ‘tukar soalan’ jikalau anda tidak pasti jawapan kepada soalan yang tertera. Kesilapan menjawab soalan-soalan keselamatan ini jiakalau melebihi 3 kali, nombor IC anda akan dikunci online dan anda perlu berkunjung ke lhdn sendiri. Jadi menjawap hanyalah pada soalan yang anda yakin, dan adalah lebih baik anda tukar soalan untuk mengelakkan sebarang kesilapan.

3. Seterusnya mengisikan butiran peribadi seperti status perkhawinan, no telefon, alamat rumah dan butiran ahli-ahli keluarga.


Di bahagian B, maklumat tanggungan perlu diisi agar melayakkan diri untuk menerima jumlah kategori keluarga.


Tahun lepas sesetengah penerima mengadu kenapa diberi jumlah bujang sedangkan status ialah berumahtangga. Salah satu sebabnya ialah mereka tinggalkan ruang tangungan menjadi kosong.

Nama akaun bank tidak boleh lain dengan nama pemohon sebab duit akan masuk jikalau nama bank dan nama penerima sama.

4. Bahagian C ialah untuk menerima skim khairat kematian. Isikan nama pewaris untuk menerima pampasan sekiranya pemohon meninggal dunia dalam masa perlindungan. Tempoh perlindungan bagi setiap tahun ialah setahun.


5. Masukkan kod anti-spam dan klik ‘hantar’


6. Selepas itu terdapat windows akaun pengesahan bahawa anda telah memberi maklumat secara jujur cuba untuk memohon atau kemaskini.


7. Sekiranya permohonan anda berjaya dihantar, anda akan menerima mesej seperti berikut :


8. Cetak untuk menyimpan sebagai backup, boleh simpan sebagai PDF kalau tiada printer di sisi.

Kepada yang ingin menerima baucher BRIM boleh hantar borang ke lhdn berdekatan. Penghantaran borang melalui emel adalah tidak sah. Emel hanyalah untuk bertanya soalan, bukannya untuk kemaskini atau permohonan.





p/s: Biobax Cool Theraphy adalah Fast Relief Spray yang diperbuat daripada 100% bahan organik. Hanya spray dan sapu sahaja. Berkesan melegakan sakit pinggang, sakit belakang, sakit lutut, sakit pinggul, kebas-kebas, kejang, lenguh-lenguh, sakit segugut, selsema, terseliuh, resdung, tergeliat urat, gout. RM80 (SM) termasuk postage untuk 1 botol. RM150 (SM) untuk 2 botol. Testimoni berkesan boleh tengok (klik) di SINI.
Sesiapa yang nak beli Biobax atau nak jadi dropship/agen/mini stokis Biobax, boleh whatsapp saya 0105255601 (Reena).


Read More

10 Tanda Kegemukkan

Leave a Comment

10 Tanda Kegemukkan

10 Tanda Kegemukkan


1.Bila anda terpaksa menambah lubang pada tali pinggang dan tali jam akibat bertambah saiz badan.

2. Bila anda terpaksa beli baju dan seluar baru yang saiznya lebih besar dari sebelumnya.

3. Bila berjalan di shopping compleks, ada banyak pekerja di kedai Ogawa, Gintel dan kedai fittness memanggil manggil anda untuk cuba alat senaman di kedai mereka.

4.Bila nak taip guna smartphone untuk taip Whatsapp atau FB, selalu sangat typo error ketika menaip. Itu tandanya jari anda dah semakin melebar.

5. Bila berjalan, paha kiri berlaga dengan paha kanan. Itu tandanya isi di paha dah terlebih besar. Lebih sadis bila kerap berjalan, then melecet di celah kangkang sebab paha kerap bergesel semasa berpeluh.

6. Bila nak selfie guna kamera phone, kemudian bila tengok gambar tu terasa macam ada 'ketumbuhan' di bawah dagu. Itu tandnya anda dah ada 'double chin'.

7. Bila terlalu ramai yang kerap tegur anda, "Eh... Kenapa badan dah mula nampak berisi. Pregnant ker?"

8. Bila anda berasa 'sentap' kalau orang cakap anda gemuk.

9. Bila berdiri tegak, kemudian anda tengok ke bawah. Kalau tak nampak organ reproduktif, itu tanda-tanda awal anda mula gemuk. Tapi, kalau anda tak nampak hujung kaki anda. Ini tanda dah betul-betul gemuk.

10. Bila anda tengok tajuk "Entri" ini. Anda terasa nak baca. Itu tandanya anda nak tahu betul ke aku ni dah mula nak gemuk. 😅😅😅

Read More

Jus Qalbi AL Ehsan Di MAHA 2016 Booth D18, Hall C

Leave a Comment

Jus Qalbi AL Ehsan Di MAHA 2016 Booth D18, Hall C

Jus Qalbi AL Ehsan Di MAHA 2016 Booth D18, Hall C

1 Disember hingga 11 Disember 2016 merupakan pameran MAHA 2016. Apa yang menarik di MAHA 2016, MAEPS Serdang ini? Mummy tak akan lepaskan peluang ke MAHA 2016 Booth D18, HALL C (International Hall) MAEPS, Serdang Selangor.

Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia atau lebih dikenali sebagai MAHA 2016 kini kembali bersempena tepat pada cuti sekolah tahun ini. Pameran MAHA 2016 akan diadakan di Tapak Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) Serdang, Selangor mulai dari 1 Disember sehingga 11 Disember 2016. Pameran ini akan disempurnakan oleh Perdana Menteri Malaysia iaitu Datuk Seri Najib Tun Razak.

Kepada para ibu bapa yang tidak tahu untuk pergi ke mana-mana pada bulan hadapan, inilah kesempatan yang terbaik untuk membawa anak-anak berjalan-jalan sewaktu cuti sekolah.



SEBAB APA HARUS KE BOOTH D18, HALL C (International Hall) MAEPS, SERDANG SELANGOR?

👉Sementara offer, boleh belikan untuk yang tersayang, mak, abah. Sebagai hadiahkan buat mereka sebotol satu Jus Al Ehsan. Alhamdulillah mereka dah pekena sebotol, nampak efeknya.
👉Semasa program MAHA 2016 ini berlangsung. Ada harga istimewa potongan DISKAUN sehingga RM73. Banyak tu RM73. Rugi tak grab !
👉Dan, selain itu ada banyak VOUCHER potongan diskaun untuk pembelian lain.


KENAPA PERLU JUS QALBI AL-EHSAN?

Ada banyak kelebihan dan kebaikan Jus Qalbi Al-Ehsan.

FAKTA !!! SETIAP 1 JAM 6 ORANG RAKYAT MALAYSIA KENA SERANGAN JANTUNG DAN STR0K

KOLESTEROL tinggi memang masalah yang amat ditakuti kerana ia boleh menyebabkan penyakit jantung, stroke dan sebagainya tanpa kita sedari.. Ingat, orang yang kurus juga berisiko mempunyai kolesterol tinggi jika tidak mengawal pemakanan mereka..


TANDA-TANDA KOLESTEROL TINGGI

🔹Sering berasa kebas-kebas pada kaki.

🔹Timbul bintik-bintik putih (biji kolesterol) pada bahagian bawah mata, kawasan muka atau leher yang disebabkan oleh kadar trigliserida yang tinggi.

🔹Mudah letih, penat dan cepat mengantuk.

🔹Sering berasa sakit kepala.

🔹Arteri yang semakin sempit akan membuatkan aliran darah ke otak berkurangan, sehingga menyebabkan rasa sakit pada kepala.

🔹Kaki membengkak akibat pembuluh darah semakin sempit. Kaki merupakan bahagian yang paling sedikit mendapat darah.

🔹Senak dada sebelah kiri apabila pembuluh darah pada bahagian jantung mula tersumbat.

Ini menunjukkan kadar kolestro terlampau tinggi. Jadi, jika ada mempunyai tanda-tanda seperti inj. Jom cepat lakukan pemeriksaan doktor dengan segera. Sebaiknya lakukan lab Ujian Kolesterol untuk memeriksa tahap kolestrol anda.

Kawal KOLESTEROL... baru sihat!

Jangan lupa tunjukkan VOUCHER ini juga ketika ke Booth Jus Qalbi Al-Ehsan di D18, HALL C (International Hall) MAEPS, Serdang Selangor.

Jus Qalbi AL Ehsan Di MAHA 2016 Booth D18, Hall C
PRINT BAUCER JUS QALBI AL-EHSAN INI UNTUK DAPATKAN HARGA ISTIMEWA DI MAHA 2016



















Keterangan lanjut boleh layari atau hubungi :
Telefon / Whatsapp : 018-373 9021 / 017-730 0366 / 012-6460421
Fb : https://www.facebook.com/pencucikolestrol/
Ig @qalbialehsan : www.instagram.com/qalbialehsan
Read More

Jawapan.. Kenapa Jerawat Tumbuh Di Bahagian Muka, Hidung, Telinga Dan Sekitarnya?

Leave a Comment

Jawapan.. Kenapa Jerawat Tumbuh Di Bahagian Muka, Hidung, Telinga Dan Sekitarnya? 


Jawapan.. Kenapa Jerawat Tumbuh Di Bahagian Muka, Hidung, Telinga Dan Sekitarnya?

Jerawat merupakan musuh utama bagi kalangan wanita dan ia bukan sahaja tumbuh pada wanita malah lelaki juga turut merasai kepedihan jerawat tersebut. 

Adakah kamu tahu mengapa jerawat tumbuh pada tempat yang tidak sepatutnya terutama apabila kamu ingin hadir pada majlis tertentu?

Kadang-kadang jerawat tumbuh di bahagian pipi, dahi, hidung dan ada juga yang mengalami jerawat di bahagian telinga. Apakah punca utama jerawat itu terhasil?

Jom kita selidik dan ketahui apakah punca utamanya dan semoga dengan penemuan kajian ini dapat menyelesaikan masalah kamu terutama jerawat muncul pada saat akhir.

Dahi
  • Jerawat di dahi sering dikaitkan waktu tidur yang tidak menentu. Bagi perempuan yang mengamalkan diet, pastikan pemakanan kamu itu seimbang. Jika tidak, jerawat akan terhasil di dahi kamu.
  • Selain itu, untuk mengelakkan jerawat di dahi, amalkan pengambilan air masak yang banyak dan jaga setiap pemakanan yang diambil.

Pipi kanan
  • Jika kamu mengalami jerawat di bahagian pipi belah kanan, faktor utama jerawat itu terhasil adalah kerana terlebih mengambil produk tenusu.

Pipi Kiri
  • Ramai yang mengalami jerawat di pipi kiri tidak kira ia besar atau kecil. Faktor utama ia terhasil adalah kerana kamu mengalami tekanan dan alergik pada sesuatu.

Hidung
  • Jerawat di hidung sering dikaitkan terhadap masalah penghadaman. Kamu berkemungkinan mengalami masalah aliran darah yang tidak lancar.
  • Selain itu juga, kamu harus mengelak atau kurang mengambil makanan yang berminyak. Hidung merupakan rongga yang amat sensitif. Jadi, pastikan setiap makanan yang kamu ambil pada setiap hari membawa kebaikan pada rongga badan.

Mulut Dan Dagu
  • Jika kamu mengalami masalah jerawat di bahagian mulut dan dagu, kamu mengalami masalah hormon yang tidak seimbang. Mungkin kamu berasa tertekan akibat kerja atau masalah yang dihadapi ketika itu.
  • Kurangkan makan makanan yang manis dan kamu disarankan untuk membuat pemeriksaan doktor kerana kamu berkemungkinan bakal mengalami penyakit buah pinggang.

Telinga
  • Jika terdapat jerawat di bahagian telinga, kamu disarankan segera berjumpa doktor untuk melakukan pemeriksaan. Ia bukan kerana jerawat tersebut, akan tetapi ia menandakan bahawa kamu mengalami masalah buah pinggang.
  • Mungkin kamu kerap tahan untuk membuang air kecil atau sistem pemakanan kamu tidak stabil.
Read More
Previous PostCatatan Lama Laman utama
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...