Tutorial : Membuat Header Transparents Menggunakan Photoscape


Hai... korang...
Kali ni aku nak tunjuk cara membuat header transparent menggunakan photoscape...
Ok... kat bawah ni... dah ada background header yg transparent...
Tak nampakkan... nampak kosong jer kan...
Korang jangan risau... memang ada backgroung transparent bawah ni...
Korang SAVE kan dulu background transparent tu...
Saiz header ni width : 830 dan height : 300


Klik 'new tab' untuk pembesaran saiz header sebenar... kemudian SAVE..
Korang try save dulu...

Langkah pertama... korang buka photoscape
Korang cari background header transparent yg korang SAVE tadi...
Korang jangan risau kalau tengok kotak putih tu...
Bila dah siap dan save nanti... kotak putih tu tak de...

Kalau korang nak masukkan gambar.. klik photo...
Korang pilih photo sendiri... tp pastikan photo tu background dia transparents jugak yer...
Contohnya.. macam doodle APIT atau doodle lain... atau gambar2 yg 'png' atau 'gif'
ATAU pun korang boleh masukkan imej2 yg memang sedia ada dlm photoscape tu...

Lepas tu... korang buat ayat2 korang sendiri dgn klik TEXT...

Bila dah siap...
Korang klik jer SAVE...

Dan inilah hasilnya... simple dan mudah... :)


Kalau korang nak boleh ambil header ni...
Klik untuk pembesaran saiz header dulu...
Kemudian baru SAVE...

(auto-post)

Previous
Next Post »

27 Komen

Write Komen
izan mama mia
AUTHOR
Sabtu, Mei 05, 2012 11:07:00 PG delete

terima kasih..dh cuba..mmg menh\jadi dengan jayanya.....tak rugi folo cni..tq

Reply
avatar
Sabtu, Mei 05, 2012 11:27:00 PG delete

waaahh.diera nak try jugak lah.. :)
terima kasih share :)

Reply
avatar
::CIK LYNN::
AUTHOR
Sabtu, Mei 05, 2012 12:36:00 PTG delete

waaa...senang je rpanya..nti cik lynn nk try la...tq for sharing...=)

Reply
avatar
Cik Nur
AUTHOR
Sabtu, Mei 05, 2012 1:21:00 PTG delete

nampak senang je mas buat kan,...nur sampai pening buat watermark..huhu

Reply
avatar
Kancil 8349
AUTHOR
Sabtu, Mei 05, 2012 9:16:00 PTG delete

terima kasih dengan info nie...lama Kancil singgah sini...mahu belajar sesuatu..akhirnya dapat...hehehe..

Reply
avatar
Ahad, Mei 06, 2012 2:15:00 PG delete

nmpk sng... tp deqla x penah buat...nnti try la..

Reply
avatar
Ahad, Mei 06, 2012 3:08:00 PG delete

Salam kenalan from shah.. entri yang menarik..shah singgah blogwalking sini..Rajin-2 singgah la blog shah ye.. :D

Entri Terbaru: 1. Pertandingan Blog HPM 2012 2. Metered Earnings Nuffnang Pertama Shahamri.com

Reply
avatar
shera haifa
AUTHOR
Ahad, Mei 06, 2012 10:23:00 PG delete

share yg bgus.. akn d cuba..:)

Reply
avatar
ciK LyndaWawa
AUTHOR
Isnin, Mei 07, 2012 9:09:00 PG delete

polah header kmk agik...hehehehhee=]

Reply
avatar
Momo
AUTHOR
Rabu, Jun 13, 2012 11:28:00 PG delete

header kamek still ada background puteh oo eventhough header asalnya transparent?

Reply
avatar
MaMa Rey
AUTHOR
Selasa, November 27, 2012 12:57:00 PTG delete

tq berkongsi.tutorial ni menarik,ringkas mudah dbuat.nak cuba lepas ni

Reply
avatar
Amy Diana
AUTHOR
Rabu, April 24, 2013 3:42:00 PTG delete

tq..atas perkongsian ilmu ini..saya dah cuba buat header sendiri ..Alhamdulilah ..dah siap ...

Reply
avatar
Nurul Zakira
AUTHOR
Sabtu, Mei 25, 2013 3:06:00 PG delete

wah, akhirnya :D selama ni Kyra tak tahu pun macam mana nak guna photoscape yang sudah tersedia ada di windows. sekarang, bolehlah Kyra buat header sendiri :) thanks ya!

Reply
avatar
Bieyha
AUTHOR
Sabtu, Julai 13, 2013 1:16:00 PTG delete

thanx 4 tutorial but mine adew problem lah...yang belakang warna putih tuh namapk la kak bile kt blog saye...hope bley tlg explain

Reply
avatar
Bieyha
AUTHOR
Sabtu, Julai 13, 2013 1:16:00 PTG delete

thanx 4 tutorial but mine adew problem lah...yang belakang warna putih tuh namapk la kak bile kt blog saye...hope bley tlg explain

Reply
avatar
Sabtu, September 28, 2013 5:07:00 PTG delete

mcm mana nak buat gambar yg lain tu transparent ? biler attach pada header tu jadi kotak pula

Reply
avatar
Nor azlini
AUTHOR
Selasa, Disember 24, 2013 11:35:00 PTG delete

singgah kat tuto ni.. terima kasihhh bebanyakkkk >.< tq...toce..

Reply
avatar
n shahinaaz
AUTHOR
Sabtu, April 12, 2014 12:03:00 PTG delete

hohoho nice sharing thank you. lama dah nak buat transparent background tapi malas nak cari tuto hehe.

Reply
avatar
n shahinaaz
AUTHOR
Sabtu, April 12, 2014 12:03:00 PTG delete

hohoho nice sharing thank you. lama dah nak buat transparent background tapi malas nak cari tuto hehe.

Reply
avatar
zaty
AUTHOR
Selasa, April 15, 2014 2:48:00 PTG delete

Hai. Thanks ye. Saya dah try tuto awak ni. Menjadi sangat! Heeeee :D Thank you.

Reply
avatar

[PENAFIAN] : www.mreena.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
ConversionConversion EmoticonEmoticon